default-image

Μυστήριο με εξαφανισμένους πίνακες της Συλλογής Γουλανδρή

Πολιτισμός
Μυστήριο με εξαφανισμένους πίνακες της Συλλογής Γουλανδρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μεγάλο κομμάτι της Συλλογής Γουλανδρή, που αποτελείται από πίνακες με την υπογραφή των ζωγράφων Πάμπλο Πικάσο, Μπρακ, Σεζάν, Σαγκάλ, Ρενουάρ κ.ά., έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Ο γνωστός εφοπλιστής και συλλέκτης έργων Τέχνης, Βασίλης Γουλανδρής, έφυγε από τη ζωή το 1994 και έξι χρόνια μετά απεβίωσε και η γυναίκα του, Ελίζα. Οι δυο τους δεν είχαν παιδιά. Με το άνοιγμα της διαθήκης τής Ελίζας Γουλανδρή άρχισε ένα θρίλερ που θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας στο Hollywood.

Ανάμεσα στους δικαιούχους της κληρονομιάς, το 2000, ήταν και η ανιψιά τους Ασπασία Ζαΐμη, στην κατοχή της οποίας περιήλθε και ένα μέρος της περίφημης συλλογής έργων τέχνης.

Κάποιοι πίνακες όμως, συγκεκριμένα 83, φαίνεται ότι είχαν πουληθεί από το 1985, έναντι μάλιστα εξωφρενικά χαμηλού ποσού σε σχέση με την πραγματική τους αξία, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα και με τον εκτιμητή έργων Τέχνης Άρμαντ Μπάρτος της Jr. Fine Arts Inc.

Η Ασπασία Ζαΐμη, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ήξερε πολύ καλά το θείο της, την υπερηφάνεια και το πάθος του για τη συλλογή του. «Δεν πιστεύω ότι στην πραγματικότητα έχει πουλήσει αυτούς τους πίνακες», υποστηρίζει. Για αυτόν το λόγο, έχει αναθέσει στα ελβετικά δικαστήρια τη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News