Ειδήσεις

"Όχι" στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες (1.138.000) έχουν υπογράψει ως τώρα την "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα" (http://www.right2water.eu/el), την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα (αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ) πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητη δημόσια υπηρεσία για όλους.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με βάση την ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Όπως αναφέρουν, οι πολίτες στη Γερμανία και την Ιταλία έχουν απορρίψει με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων αλλά και δημοψηφίσματα τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Δήμος του Βερολίνου, αλλά και σαράντα Δήμοι της Γαλλίας - ανάμεσά τους οι Δήμοι του Παρισιού, του Μπορντό και της Μπρεστ - και πολλοί Δήμοι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ανάκτησαν ξανά τον έλεγχο του νερού, ενώ συμβόλαια ιδιωτικοποιήσεων και επιχειρήσεις νερού ελέγχονται από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Παρ' όλα αυτά», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, «στην Ελλάδα προωθείται η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Κατά την πρόσφατη, μάλιστα, επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών νερού για την αγορά τους.

Η πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου και Πράσινων ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν, σχετικά με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού, αναδεικνύει νέα ερωτήματα και αντιφάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά όσο και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πώληση της ΕΥΔΑΠ  και της ΕΥΑΘ  δεν μπορεί να στηριχτεί σε επιχειρήματα για μείωση των ελλειμμάτων, εφόσον οι δύο εταιρείες δεν έχουν ελλείμματα αλλά κέρδη.  

* Τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο εταιρειών δε θα συμβάλουν τελικά στη μείωση του δημόσιου χρέους.

* Το επιχείρημα της χρηματοδότησης με ιδιωτικούς πόρους έργων υποδομών νερού είναι σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει διεθνώς. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν επενδύουν σε δίκτυα, και όταν επενδύουν επιζητούν κρατική ενίσχυση. Οι δημόσιοι φορείς μπορούν να αξιοποιούν ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις.

* Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Υδάτων, που θεσπίστηκαν για να ελέγχουν τους ιδιώτες, δεν κατάφεραν ούτε να συγκρατήσουν τις τιμές, ούτε να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για έργα υποδομής από τις ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον, στην Ελλάδα του σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπάρξει Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή αλλά τις αρμοδιότητες να αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του ΥΠΕΚΑ, ένας δηλαδή αδύναμος κρατικός μηχανισμός, ο οποίος αμέσως μετά υποβαθμίστηκε και διοικητικά».

Η θέση των Πράσινων σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού συνοψίζεται στα παρακάτω δύο βασικά σημεία:

- «Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα.

- Η βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος».

Σημειώνεται ότι η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει την καμπάνια και στην Ελλάδα, και προσκαλεί με ανακοίνωσή της τους πολίτες να υπογράψουν την "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα" (http://www.right2water.eu/el) «μια και το θέμα μας αφορά άμεσα».  

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες μαζί με Πράσινους ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών οργανώνουμε δράσεις στην Ελλάδα για να στηρίξουμε σχετικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες και στη χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

Σχόλια