default-image

Επιστρέφει στο Ελληνικό το Κατάρ

Οικονομία
Επιστρέφει στο Ελληνικό το Κατάρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφει το Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ελληνικό, αφού χθες Τρίτη υπέγραψε τη σχετική σύμβαση που του δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, από τον οποίο είχε αποσυρθεί πριν από περίπου ένα μήνα επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για απευθείας διακρατική συμφωνία.

Την είδηση επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας σε εκπομπή αθηναϊκού ραδιοφωνικού σταθμού (Βήμα 99,5).

Το Εμιράτο είχε αποχωρήσει από τη διαγωνιστική διαδικασία, προκαλώντας εκνευρισμό τότε στην κυβέρνηση, καθώς λίγες μέρες πριν επισκεφτεί τον εμίρη ο πρωθυπουργός έβλεπε μια αρνητική εξέλιξη, ενώ είχε προηγηθεί και η απόσυρση του Αμερικανού μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ.

Τότε την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά τρεις εταιρείες, οι Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον προσεχή Ιούλιο.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν, μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ, αλλά και τις συνεχείς επισκέψεις υπουργών της κυβέρνησης.

Το Κατάρ, που αναμένεται τώρα να υποβάλει τον Ιούλιο μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους την τεχνική του προσφορά, είχε εξαρχής εκφράσει την προτίμησή του για απευθείας διακρατικές συμφωνίες, χωρίς διαγωνισμό. Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η «μάχη προσφορών» για το διαγωνισμό σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το capital.gr, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οδεύει προς λύση και το πρόβλημα που έκανε τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί, να ξανασκέφτεται την αγορά του συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.

Το πρόβλημα αφορούσε την απόφαση του δασαρχείου Κεφαλονιάς να απαγορεύσει στον εμίρη να χτίσει τα οικοδομήματα σε σημείο που ήταν  χαρακτηρισμένο ως δασικό. Κατά τις ίδιες πηγές «το δασαρχείο κινήθηκε βάσει νόμων» και, άρα, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με «διόρθωση του νόμου» για την εν λόγω περίπτωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News