default-image

Εξηγήσεις για τις ελλείψεις ζητά το Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Υγεία
Εξηγήσεις για τις ελλείψεις ζητά το Πρωτοδικείο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρένο στις ελλείψεις φαρμάκων επιχειρεί να βάλει η Δικαιοσύνη. Με τα πράγματα να έχουν οδηγηθεί σε τραγική κατάσταση μετά τα συνεχή φαινόμενα ελλείψεων που παρατηρούνται κάθε λίγο και λιγάκι στην αγορά φαρμάκου, το Πρωτοδικείο Ηρακλείου κινητοποιείται και ζητά άμεσες απαντήσεις στο πώς και το γιατί προκύπτει αυτό το γεγονός. Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έχει λάβει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να συντάξει έκθεση στην οποία θα εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους πολλά από τα ράφια των φαρμακοποιών είναι άδεια. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης καταδεικνύει ακριβώς τη σημαντικότητα του ζητήματος, με τους πολίτες να ζητούν ολοένα και πιο επιτακτικά την άμεση δράση της. Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου καλείται να διατυπώσει τις δικές του θέσεις για το πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, με χιλιάδες ασφαλισμένους να στερούνται ακόμα και τα πιο απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδηλάκη να τονίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος της συνέπειας αυτής οφείλεται στις παράλληλες εξαγωγές που κάνουν κάποιες φαρμακαποθήκες, αλλά το μεγαλύτερο στα παιχνίδια που παίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ξέρουν πολύ καλά ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη οπότε και απαιτούν τις περισσότερες φορές την επί τοις μετρητοίς αποπληρωμή, κάτι που ούτε εμείς ως φαρμακοποιοί, ούτε όμως οι φαρμακαποθήκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν».

Αναφορικά με το ότι - όπως όλα δείχνουν - το θέμα το ελλείψεων παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσικανδηλάκης, επισημαίνοντας τη μεγάλη ανάγκη της αγοράς αλλά και των πολιτών που οδήγησε στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσο εμάς όσο και τους ασθενείς, γι' αυτό και το θέμα θα κινηθεί και προς αυτήν την εξέλιξη. Τα φάρμακα αποτελούν το μέσο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που τους βασανίζουν και οι καθημερινές ελλείψεις που παρουσιάζονται και οι οποίες αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν άγχος και αγωνία σε αυτούς τους ανθρώπους».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις πρόσφατες έρευνες που έγιναν, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν σκαρφαλώσει στο 25%, με τους ασφαλισμένους να εκφράζουν την αγανάκτηση, την οργή αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον, αν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία τους.

Κερασάκι στην τούρτα ωστόσο αποτελεί το νέο δελτίο τιμών σε 7. 300 φάρμακα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 4 Μαρτίου, στερεύοντας ακόμα περισσότερο τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, με το νέο δελτίο, μείωση 5% λαμβάνουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν τιμή έως 10 ευρώ και μείωση 10% λαμβάνουν όλα εκείνα τα οποία είχαν τιμή άνω των 10 ευρώ. Αυξήσεις στις τιμές τους λαμβάνουν 150 φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις λαθών για τα οποία είχαν υποβάλει ενστάσεις οι φαρμακευτικές εταιρείες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News