default-image

Από το Χάρβαρντ στα Ζωνιανά

Κρήτη
Από το Χάρβαρντ στα Ζωνιανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή του Χάρβαρντ και φιλέλληνα Μichael Herzfeld διοργανώνει σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος θα απονείμει έπαινο στον επιστήμονα, ενώ ο τιμώμενος Μichael Herzfeld θα πραγματοποιήσει ομιλία στα Ελληνικά με τίτλο "Αναπαλαίωση και ιδιοκτησία: Το παρόν και το μέλλον του ρεθυμνιώτικου παρελθόντος".

Ο διεθνούς φήμης ανθρωπολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μichael Herzfeld, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, αναγορεύτηκε επιπλέον χθες και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τελετή της αναγόρευσής του έλαβε χώρα στις 7:30 το απόγευμα στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, στο Ρέθυμνο, με τον κ. Herzfeld να δίνει διάλεξη στα Ελληνικά με τίτλο "Oι παραλλαγές της γνώσης: Η Κρήτη, ο τοπικισμός και η παγκοσμιοποίηση".

Ο ανθρωπολόγος Μichael Herzfeld, που είχε την ευκαιρία να ζήσει για χρόνια τη δεκαετία του '70 στα Ζωνιανά, κάνοντας τη διατριβή του τότε και κερδίζοντας έτσι τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επέστρεψε και πάλι την Κυριακή στα Ζωνιανά, όπου είχε τη δυνατότητα να ξαναδεί τους φίλους που απέκτησε εδώ. Την ίδια μέρα μάλιστα, στα πλαίσια εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του, αναγορεύτηκε και επίτιμος κάτοικος Ζωνιανών. Ο ίδιος, μιλώντας για τα χρόνια που έζησε στα Ζωνιανά αλλά και για τους ανθρώπους που γνώρισε εδώ, είπε: «Είναι άνθρωποι που έχουν συμβάλει στη δημιουργία της καριέρας. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ότι με έχουν κάνει να καταλάβω τι σημαίνει η λέξη "άνθρωπος". Αυτό που για εμένα αποτελεί γνώρισμα των Ζωνιανών είναι αυτή η αγνή, άμεση αγάπη που εκφράζουν αλλά και η εξυπνάδα τους».

Μιλώντας άπταιστα Ελληνικά, ο διάσημος ανθρωπολόγος αναφέρεται στα Ζωνιανά και στο βιβλίο που έχει γράψει, το οποίο κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά.  

Στη διάρκεια της παραμονής του στο ορεινό χωριό τη δεκαετία του '70,ο ανθρωπολόγος κατέγραψε από κοντά τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Το πώς βιώνουν την καθημερινότητά τους και το πώς αντιμετωπίζουν τη σκληρή και δύσκολη πολλές φορές ζωή στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτού να έρθει τόσο κοντά με τους ανθρώπους εκεί και να γίνει "Ο Μιχάλης ο Ζωνιανός".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News