default-image

Η ελίτ... στο σφυρί

Οικονομία
Η ελίτ... στο σφυρί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε και η λεγόμενη "ελίτ" της χώρας μένει ανέγγιχτη από τη θύελλα που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα! Και αυτό φαίνεται καθαρά από το ότι η εφορία προχωρά σε πλειστηριασμούς κατοικιών, αυτοκινήτων, ακόμα και συντάξεων, για υπέρογκα ανεξόφλητα χρέη προς το Δημόσιο, από την πάλαι ποτέ "ελίτ" της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", ο μακρύς κατάλογος των πλειστηριασμών περιλαμβάνει ιδιοκτησίες προέδρων και διευθυντών επώνυμων εταιρειών, μεγαλοεργολάβων, πολιτικών, μεγαλοδημοσιογράφων, επικεφαλής ποδοσφαιρικών ομάδων κ.ά.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν σε βίλες που βρίσκονται σε ακριβά προάστια, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά, πολυώροφα κτήρια γραφείων, αγροτεμάχια, εργοστάσια, βιοτεχνίες, αποθήκες, μεγάλα οικόπεδα κ.ά.

Μάλιστα, για 62 οφειλέτες που έχουν χρέη πάνω από 100.000 ευρώ έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο κατασχέσεως μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών.

Εντύπωση προκαλεί ότι στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τα ποσά που δεσμεύτηκαν αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε μία περίπτωση ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ.

Η "μαύρη λίστα"

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή είναι η "μαύρη λίστα" με τις επώνυμες απώλειες:

- «Ο βιομήχανος που χάνει 2 βίλες στην παραλιακή: Γνωστός βιομήχανος, του οποίου η εταιρεία κάποτε μεγαλουργούσε και εξαγωγικά και ήταν πρότυπο στον επιχειρηματικό κόσμο, και ο οποίος πέρυσι είχε συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο που αγγίζουν τα 2.200.000 ευρώ, έλαβε κατασχετήριο για δύο πολυτελή ακίνητα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, αξίας άνω του 1.400.000 ευρώ και αφού δεν προσήλθε για να τακτοποιήσει το χρέος του, η εφορία μέσα στο 2012 έβγαλε στο... σφυρί τις δύο βίλες, με στόχο από την εκποίησή τους να εισπράξει το χρέος προς το Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης βιομηχανίας συνελήφθη το 2012 στην περιοχή της Βουλιαγμένης από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στο Δημόσιο.

- Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ "άστεγος" στην Εκάλη: Βιομήχανος γαλακτοβιομηχανίας, από τα λεγόμενα παλιά τζάκια και με θητεία στη διοίκηση μεγάλης αθηναϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας, που χρωστά στο Δημόσιο 145.000 ευρώ, θα χάσει το σπίτι του στην Εκάλη αξίας 884.000 ευρώ, καθώς έχει βγει από την εφορία σε πλειστηριασμό. Στο παρελθόν ο συγκεκριμένος είχε θέσει υποψηφιότητα με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη.

- Τα χρέη "γκρέμισαν" μεζονέτα στη Βούλα: Άλλος επιχειρηματίας, με ισχυρή παρουσία στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών και πρόεδρος γνωστής ΠΑΕ της επαρχίας, είδε το τριώροφο κτήριο στη Βούλα, αξίας 745.000 ευρώ, να βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη στο Δημόσιο ύψους 663.000 ευρώ.

- Χωρίς σπίτι ο βασιλιάς του real estate: Γνωστός επιχειρηματίας, με πλούσια δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών στην Αττική, με ανέγερση πολυτελών κτηρίων και γραφείων, που χρωστάει στην εφορία το ποσό των 207.000 ευρώ, χάνει λόγω πλειστηριασμού οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο με διώροφη μονοκατοικία στο Ψυχικό, που η αξία του με βάση την πρώτη τιμή προσφοράς έχει καθοριστεί σε 4.800.000 ευρώ.

- Ο μεγαλοεργολάβος που κρατάει τα σκήπτρα: Δύο εταιρείες θυγατρικές τεχνικής εταιρείας, με δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με συμμετοχή σε δημόσια έργα, που ανήκει σε πρόσωπο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη με καταγγελίες και προσφυγές σε δικαστήρια για αναθέσεις δημόσιων έργων και που έχει συνδεθεί με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 3.000.000 ευρώ και "χάνουν" σε πλειστηριασμό από την εφορία ένα γήπεδο με κτίσμα αξίας 29.000.000 ευρώ και ένα οικόπεδο με τετραώροφο κτίσμα στις Αχαρνές, αξίας 4.000.000 ευρώ.

- Οι off shore τού "έφαγαν" τη βίλα στη Γλυφάδα: Σε επιχειρηματία με όμιλο εταιρειών στο χώρο των ακινήτων και των κατασκευών, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε υποθέσεις με εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω off shore εταιρειών, με χρέη εκατομμυρίων ευρώ, η εφορία έχει βγάλει σε πλειστηριασμό οικόπεδο με διώροφη οικοδομή στη Γλυφάδα αξίας 4.968.960 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

- Στο "σφυρί" 14 ακίνητα και ένα διατηρητέο: Διευθύνων σύμβουλος εμπορικής εταιρείας επώνυμων ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων και υποδημάτων είδε το 2012 να βγαίνουν σε πλειστηριασμό για χρέη στο Δημόσιο 14 ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες και το μισό εξ αδιαιρέτου διατηρητέου κτηρίου στο Κολωνάκι, συνολικής αξίας 8.168.000 ευρώ.

- Στα "επείγοντα" οικόπεδο ιατρικού ομίλου: Μεγάλος και γνωστός ιατρικός όμιλος, με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος ανήκει σε επιχειρηματία με πολυσχιδή δραστηριότητα, χάνει λόγω πλειστηριασμού από την εφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο συνολικού ποσού 370.000 ευρώ οικόπεδο στο Νέο Ηράκλειο, που αποτιμάται με βάση την πρώτη τιμή προσφοράς σε 4.800.000 ευρώ.

- "Σφραγίδα" σε κτήριο εκδοτικής επιχείρησης: Από γνωστή εκδοτική εταιρεία κατασχέθηκε το κεντρικό πολυώροφο κτήριο μαζί με το οικόπεδο, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες πλειστηριασμού των ακινήτων αυτών με τιμή πρώτης προσφοράς τα 17.500.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έγινε για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1.700.000 ευρώ που όφειλε η εταιρεία στο Δημόσιο.

- Ο πολιτικός που χάνει το γραφείο του: Πρώην βουλευτής και δικηγόρος, με μεγάλες υποθέσεις στο ενεργητικό του, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη για εμπλοκή σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, χάνει το γραφείο του στον Πειραιά, αξίας 484.000 ευρώ, λόγω χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 62.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News