default-image

Χρ. Πισσαρίδης: Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου(;)

Οικονομία
Χρ. Πισσαρίδης: Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου(;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg,  ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του από τη νέα κυβέρνηση.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και απαντώντας σε ερώτημα εάν του έχει γίνει επίσημη πρόταση από τους υποψηφίους για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι επίσημη πρόταση δεν έχει δεχτεί, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει μιλήσει με τους υποψηφίους.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών ανέφερε ότι γίνεται υπερβολικός θόρυβος ενώ θα πρέπει να εξακριβωθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές, ενώ για τη νέα κυβέρνηση τόνισε ότι προτεραιότητά της πρέπει να είναι οι εισηγήσεις για το πώς θα γίνει αποπληρωμή του χρέους προς την τρόικα και πώς να πείσουμε την τρόικα με πιο καλή διαπραγματευτική τακτική, κρίνοντας ότι   η προηγούμενη  κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές,  ούτε και καθαρές εισηγήσεις για το πώς θα επιτευχθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε πως αν και η φορολογία έχει πάντα διφορούμενα αποτελέσματα, στην Κύπρο είναι τόσο χαμηλή σε επιχειρήσεις και καταθέσεις που αναγκαστικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να την αυξήσει, ώστε να υπάρξει κάποια απόδοση στα δημόσια οικονομικά.

Ερωτηθείς μάλιστα απ' τους δημοσιογράφους του οικονομικού δικτύου για το εάν πρέπει να γίνει "κούρεμα" στις μεγάλες καταθέσεις, ώστε να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας οι μεγαλοκαταθέτες - κυρίως απ' τη Ρωσία - ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει και ότι πιθανόν να προωθηθεί το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας. Απέρριψε, όμως, ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη χώρα. «Η Κύπρος ελέγχεται απ' το ευρωσύστημα, υπάρχουν Αρχές και γίνεται έλεγχος», είπε. «Γίνεται συζήτηση αλλά δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα κρούσματα. Οι Ρώσοι έχουν πολλές καταθέσεις στην Κύπρο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι βρόμικες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, επισήμανε και τη σφικτή πολιτική που θα ακολουθηθεί απ' την κυβέρνηση με μεγαλύτερες περικοπές, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βγει απ' την κρίση και ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας με επίσης χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ροή κεφαλαίων από ξένες εταιρείες, που βυθίστηκε στην κρίση απ' το τραπεζικό της σύστημα και τώρα ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές.

Πηγή: newsit.com.cy.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News