default-image

Γλιτώνουν για την ώρα από τις μειώσεις 50.000 συνταξιούχοι

Οικονομία
Γλιτώνουν για την ώρα από τις μειώσεις 50.000 συνταξιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων έφερε - προσωρινά - θετική εξέλιξη για χιλιάδες συνταξιούχους, οι περικοπές των συντάξεων των οποίων μένουν στα "χαρτιά" έως και δυόμισι χρόνια.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως πρόκειται για τουλάχιστον 50.000 άτομα, ενώ ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων.

Η αναζήτηση αναδρομικών από αυτούς τους 50.000 συνταξιούχους δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι δεν υπήρχε υπαιτιότητα από την πλευρά τους για το γεγονός, κι έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι απέφυγαν τις μειώσεις ακόμα και για δυόμισι χρόνια, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες συντάξεις μειώνονταν κανονικά. Πρόκειται κυρίως για ανεξάρτητα απασχολούμενους (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) και δημοσίους υπαλλήλους που είχαν παράλληλη ασφάλιση και δικαιούνται δύο συντάξεις.

Η αποκάλυψη πως πέντε διαφορετικές διατάξεις που καταγράφονται σε τέσσερις νόμους δεν εφαρμόστηκαν για το σύνολο των συνταξιούχων προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Σύμφωνα με το "Έθνος", ο υπουργός αναμένεται να στείλει σήμερα Τρίτη επιστολή στους διοικητές των ταμείων με την οποία τους καλεί μέχρι τις 10 Απριλίου να παραδώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο κάθε δικαιούχος το 2010 και το ποσό που εισπράττει τώρα. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα σταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει κανονικά όλες οι κρατήσεις.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι μειώσεις, θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά των συντάξεων, πιθανότατα από 1η Μαΐου.

Οι περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους είναι οι εξής:

- Νόμος 3863/2010: Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

- Νόμος 3565/2010: Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

- Νόμος 3986/2011: Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

- Νόμος 3986/2011: Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

- Νόμος 4051/2012: Στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News