default-image

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες-Κυκλοφοριακό χάος στο Γιόφυρο

Κρήτη
Ξανά στους δρόμους οι αγρότες-Κυκλοφοριακό χάος στο Γιόφυρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλοφοριακό χάος επικρατούσε γύρω στις 9 το πρωί της Τρίτης στον κόμβο του Γιόφυρου, στο Ηράκλειο, λόγω της παρουσίας εκεί αγροτών που έχουν κατέβει με τα τρακτέρ τους για να διατρανώσουν για δεύτερη μέρα τα αιτήματά τους, αλλά και της Αστυνομίας, που έχει στήσει μπλόκα στην περιοχή, ώστε να ελέγχει την κατάσταση. Αγρότες από το Λασίθι και το Ρέθυμνο προγραμμάτιζαν από χθες να μεταβούν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες Δευτέρα με εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους να συγκεντρώνονται στο Γιόφυρο προκειμένου να συμμετάσχουν στα μπλόκα που οργάνωσαν οι τέσσερις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης. Χθες το μεσημέρι αγρότες κατέλαβαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στον κόμβο του Γιόφυρου και κατόπιν την εθνική οδό, ενώ, συμβολικά, μοίρασαν ντομάτες στους διερχόμενους οδηγούς.

Την ίδια ώρα αποφασισμένοι δηλώνουν οι αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι και αύριο Τετάρτη, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα, με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι Ενώσεις καλούν και σήμερα τους αγρότες να κατέβουν μαζικά στο μπλόκο του Γιόφυρου, στέλνοντας προς την κυβέρνηση ξεκάθαρα μηνύματα για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, για να στηρίξει και από την πλευρά της η αγροτική οικονομία στη συνέχεια την εθνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση.

Μοίρασαν κηπευτικά

Χθες οι αγρότες του Ηρακλείου μοίρασαν σακούλες με κηπευτικά στους διερχόμενους οδηγούς, ενώ συγκινητικό ήταν και το θέαμα να περνούν νταλίκες, φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα και να κορνάρουν στους διαδηλωτές ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Αργά το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των αγροτών επισκέφτηκαν το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη. Στην αντιπροσωπία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, ο πρόεδρος των παραγωγών αγροτών Ν. Ηρακλείου κ. Παπαδάκης και ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών κ. Παπακωνσταντίνου που επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ο κ. Δεικτάκης παρέλαβε το ψήφισμα και άμεσα το διαβίβασε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, συνοδευμένο από προσωπική του επιστολή.

Μπλόκα και στα Χανιά

Και στα Χανιά βγήκαν χθες στους δρόμους οι αγρότες για να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική, διασπαρμένοι ωστόσο σε δύο μπλόκα, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το ένα από το άλλο. Το ένα ήταν στον κόμβο Μεγάλα Χωράφια και το δεύτερο στο σημείο Πλατάνι της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου.

Το νέο ραντεβού έχει δοθεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ. Οι αγρότες προσανατολίζονται στον αποκλεισμό της εφορίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Ενότητα" Γιώργος Μπικάκης.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού αποκλεισμού αγρότες μοίραζαν πορτοκάλια και έδιναν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους οδηγούς, ενώ στο σημείο υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως για τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Εντωμεταξύ, ολοένα και περισσότερα γίνονται καθημερινά τα τρακτέρ που συγκεντρώνονται στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, πάνω στην παλιά εθνική οδό.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε τμήμα του οδικού δικτύου έως και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγρότες αναμένεται να ενισχύσουν το μπλόκο τους στη Λάρισα με την ευκαιρία της κορύφωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας μέσω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News