default-image

Απονεμήθηκαν τα θεατρικά Βραβεία "Κάρολος Κουν"

Πολιτισμός
Απονεμήθηκαν τα θεατρικά Βραβεία "Κάρολος Κουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελετή απονομής των Βραβείων "Κάρολος Κουν" 2012 καθώς και των Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στην τελετή απονομής τιμήθηκαν οι διαπρέποντες στο χώρο του νεοελληνικού θεάτρου σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2011-2012, με βραβεία αφιερωμένα στη μνήμη του Καρόλου Κουν.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονταν και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ευρύ φάσμα της έντυπης δημοσιογραφίας.

Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής περιλαμβάνουν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφάνου, ο οποίος βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, που τα κατασκευάζει.

Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κουν είναι ένα αντίγραφο του "Ήλιου", το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της "Άλκηστης" του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

«Τα βραβεία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής και λόγιας δραστηριότητας και αποτελούν πλέον ένα έγκυρο και ιδιαιτέρως σημαντικό θεσμό», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση. «Κοιτώντας και φέτος τις υποψηφιότητες, σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι ο τομέας του πολιτισμού και των τεχνών, που συχνά στον τόπο μας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τον πρέποντα σεβασμό αλλά κυρίως ούτε με το απαιτούμενο ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία, είναι ο μόνος που μπορεί να επιδείξει κέρδη. Από τους λίγους, θα έλεγα, που τόσο επάξια επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης, ο οποίος εξήρε το έργο των δημιουργών που βραβεύτηκαν και τόνισε ότι αξίζουν το θαυμασμό και το χειροκρότημά μας. «Ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και εγώ προσωπικά, τους συγχαίρουμε θερμά, και τους διαβεβαιώνουμε για τη σταθερή συνεργασία μας και την ολόπλευρη στήριξη», κατέληξε.

Βραβεία "Κάρολος Κουν" 2012

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Στους Γιάννη Κακλέα, για τη σκηνοθεσία του έργου "Αυλή των Θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και Στάθη Λιβαθινό, για τη σκηνοθεσία του έργου "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου "Ακροπόλ".

Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε ελληνικό έργο: Στην Μπέτυ Αρβανίτη για ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της "Φόνισσας" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάστηκε στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας" σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Βραβείο Δραματουργίας ελληνικού έργου: στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη για το έργο τους "Κατάδικός μου".

Έπαινος στον Δημήτρη Δημόπουλο για το έργο του υπό τον τίτλο "Yasou Aida", σε μια ιδέα του Αλέξανδρου Ευκλείδη και μουσική προσαρμογή του Χαράλαμπου Γωγιού, βασισμένο στην όπερα "Αΐντα" του Τζιουζέπε Βέρντι.

Βραβείο "Κουν" - Σκηνοθεσία

Βραβείο Κουν-Σκηνοθεσία: Στους Κακλέα και Λιβαθινό

Βραβείο "Κουν" - Ερμηνεία

Έπαινος Αρχαίου Δράματος

Μεγάλο βραβείο Θεάτρου: Στον Βασίλη Παπαβασιλείου

Βραβεία Κριτικών Μουσικής 2012

α) Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Όπερας του Περμ (Ρωσία), για το συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων (ορχήστρα MusicAeterna, Μπαλέτο και Χορωδία) της Όπερας, σε αντιπροσωπευτικό πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών του 20ού αι. (Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (10 & 12/07/2012) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και για τη συμβολή του στη διεθνή μουσική ζωή.

β) Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα: "Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)" του Γιάννη Μπελώνη (εκδόσεις Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2012).

Έπαινος στην ανθολογία κειμένων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, υπό τον τίτλο "Για τη Μουσική" (έκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2011).

γ) Τιμητική διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια: Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα.

δ) Τιμητική διάκριση σε Δισκογραφική Εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος της τελευταίας πενταετίας: Στο δίσκο "Metamorphosis" της εταιρείας DNA Label (2012), με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου.

Έπαινος στον προσωπικό δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο "Vivaldi ma non solo" της εταιρείας MDG (έκδ. 2012), με ερμηνείες έργων Βιβάλντι, Χέντελ και Μπερτόνι, υπό τη διεύθυνση του Κλάουντιο Σιμόνε.

ε) Τιμητική διάκριση σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη: Στο βαρύτονο Διονύση Σούρμπη για τη σύμπραξή του σε σειρά παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και δη ως Μπελκόρε (στο "Ελιξίριο του Έρωτα" του Ντονιτζέττι) και Βαλεντίνος (στον "Φάουστ" του Γκουνό), καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στη συναυλιακή απόδοση της όπερας "Μάρκος Μπότσαρης" του Καρέρ, στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2012 (αίθουσα συναυλιών "Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός", 25/06/2012).

Έπαινος στον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη για την ατομική του εμφάνιση "It's all Dyens to me" στο "Ωδείο Φίλιππος Νάκας" (17/02/2012), σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο συνθετικό και μεταγραφικό έργο του Ρολάν Ντιένς.

Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις κριτικών Θεάτρου 2012

1. Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Στον Βασίλη Παπαβασιλείου, για τη σκηνοθεσία του στην παράσταση του έργου του Αλέξανδρου-Ρίζου Ραγκαβή "Του Κουτρούλη ο γάμος", στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

2. Τιμητική διάκριση σε Θεατρολογικό Σύγγραμμα: Στον κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της συγκεντρωτικής έκδοσης των κειμένων κριτικής του της περιόδου 2003-2010 υπό το συλλογικό τίτλο "Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε'" (Αθήνα, 2010, εκδόσεις "Αλεξάνδρεια").

3. Τιμητική διάκριση Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Στον Γιάννη Χουβαρδά για τη σκηνοθεσία του στο θεατρικό έργο "Περικλής" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Έπαινος στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη για τη σκηνοθεσία του έργου "Πυρκαγιές" του Ουαζντί Μουαουάντ.

4. Τιμητική διάκριση σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη

Δε δόθηκε τιμητική διάκριση, αλλά Έπαινος ισοτίμως (αλφαβητικά): α) στην ηθοποιό Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου "Ακροπόλ" και β) στην ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου "Αόρατη Όλγα", σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

5. Τιμητική διάκριση Αρχαίου Δράματος: Στον Τσέζαρις Γκραουζίνις για τη σκηνοθεσία του "Οιδίποδα Τυράννου"..

Έπαινος στην Αγγελική Κασόλα για την πειραματική σκηνοθεσία της κωμωδίας "Πλούτος" του Αριστοφάνη, που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα "Πείρα(γ)μα" στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο".

(Φωτογραφία: Στο βήμα της εκδήλωσης η βραβευμένη Μπέτυ Αρβανίτη)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News