Ειδήσεις

Δράση για οικογένειες χωρίς εργαζόμενο - περίθαλψη για όλους

Δέσμη μέτρων κατά της ανεργίας και στήριξης των οικογενειών που πλήττονται περισσότερο από αυτήν αποφασίστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τους κυβερνητικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση στις τράπεζες, με τη μορφή προγραμματικών συμβάσεων, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, υπήρξε εκ νέου διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, το θέμα που απασχόλησε περισσότερο της σύσκεψη ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας. Στο θέμα της ανεργίας, εξάλλου, εστίασαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στη σύσκεψη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι με δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, δεν πρέπει κανένας άνεργος να μείνει εκτός συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Παράλληλα μέρος των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ΕΣΠΑ, πρέπει, όπως τόνισαν, να κατευθυνθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην στήριξη και επανακατάρτιση, ιδιαίτερα των νέων ανέργων. Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, έθεσε στόχο το δίχτυ των προγραμμάτων κατά της ανεργίας να περιλάβει 700.000 άτομα, από 150.000 που αφορά σήμερα.

Δεύτερο σημείο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία σε τελική ανάλυση έχει να κάνει και αυτή με την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν για συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει δέσμη προγραμματικών συμβάσεων με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο» και ότι το εργαλείο της κινητικότητας είναι αυτό που ισχύει και θα αξιοποιηθεί. Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων και η κινητικότητα, ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων.

Τέλος ως προς το θέμα των αγροτών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δέσμη των προτάσεων και των αποφάσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιηθεί. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αποφάσεις όπως εκείνες που αφορούν στο πετρέλαιο κίνησης και το συνταξιοδοτικό των αγροτών πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι!»

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι «μιλήσαμε και για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία. Για την ανεργία των νέων κυρίως» και πρόσθεσε «θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε πόρους που πάνε για την ανεργία και ιδιαίτερα για την ανεργία των νέων».

Σχόλια