default-image

Πού πήγαν οι μέλισσες;

Πού πήγαν οι μέλισσες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα και τα μεταλλαγμένα στις χώρες εκείνες όπου καλλιεργούνται ενοχοποιούνται για τους μαζικούς θανάτους μελισσών, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και τις προειδοποιήσεις που απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος.

Μάλιστα, έχει τεράστια σημασία και η εκστρατεία που ξεκίνησαν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, με σύνθημα «δώστε στις μέλισσες μια ευκαιρία», κατά παράφραση του «δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία» του γνωστού τραγουδιού του Τζον Λένον!

«Όταν οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά πρέπει να ανησυχούμε, και όχι μόνο αν είμαστε μελισσοκόμοι. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Οι μέλισσες αποτελούν δείκτες ενός υγιούς αγρο-οικοσυστήματος. Ο μαζικός θάνατός τους αποτελεί σήμα κινδύνου. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα και επιμόλυνση από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, ιδιαίτερα γύρη απ' αυτούς τους οργανισμούς, εξολοθρεύουν τις μέλισσες και αυτό είναι μια προειδοποίηση και για τη δημόσια υγεία. Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η εκστρατεία ξεκίνησε με αφορμή την κατάθεση δύο εκθέσεων στην Επιτροπή, αναφορών από ενώσεις μελισσοκόμων για τις αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και τους επικονιαστές των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και των χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία, καθώς και τη δημοσιοποίηση νέων επιστημονικών δεδομένων που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μελισσοκόμοι εμφανίστηκαν μπροστά στην Επιτροπή Αναφορών προκειμένου να αναδείξουν τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους αλλά και η ίδια η επιβίωσή τους.

Η πρώτη αναφορά υπογραμμίζει την απότομη αύξηση στη θνησιμότητα μεταξύ των μελισσών στην Ε.Ε. λόγω της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων, ενώ η δεύτερη αναφορά ζητά την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων από τη μόλυνση των ΓΤΟ.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στη χώρα μας στη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων νεονικοτινοειδών που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού που ξεραίνει τους φοίνικες. Για παράδειγμα, φαινόμενα μαζικής θανάτωσης μελισσών καταγράφηκαν πριν από λίγους μήνες και στην Πάρο, όπου ιδιώτες, χωρίς να είναι ενημερωμένοι, χρησιμοποίησαν νεονικοτινοειδή για να αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι.

Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μελισσοκόμοι και ο Δήμος ανέλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης για την αποφυγή χρήσης των επικίνδυνων αυτών φυτοφαρμάκων».

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για την τροφή μας καθώς γονιμοποιούν το 70% των φυτών και των λουλουδιών, ενώ αποτελούν δείκτες ενός υγιούς αγρο-οικοσυστήματος: οι εντατικές καλλιέργειες που εξαρτώνται από τα φυτοφάρμακα είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε απότομη εξαφάνιση των αποικιών τους, όπως προκύπτει από τις δύο πρόσφατες μελέτες. Η επίδραση των φυτοφαρμάκων και ιδίως των νεονικοτινοειδών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πια.

Προειδοποίηση για τους ψεκασμούς

Ο μελισσοκόμος από την Αυγενική του νομού Ηρακλείου Θωμάς Παυλάκης επιβεβαιώνει και ο ίδιος τον αφανισμό μελισσών από τη χρήση φυτοφαρμάκων και τονίζει ότι είναι φαινόμενο που το διαπιστώνει και στα δικά του μελίσσια.

«Όταν έχουμε ψεκασμούς σε κάποια περιοχή κοντά στα μελίσσια, βλέπω ότι ψοφάμε οι μέλισσες. Και αν είναι αδύνατο το μελίσσι, μπορεί να το χάσουμε και όλο. Βέβαια, αιτίες μπορεί να υπάρχουν και άλλες πολλές. Αλλά πιστεύω ότι η αιτία των φυτοφαρμάκων είναι η σοβαρότερη.

Να σας πω και τι έχω παρατηρήσει εγώ. Όταν ψεκάσει κάποιος εκεί κοντά που έχω τις μέλισσές μου, βλέπω μέλισσες έξω από τις κυψέλες ζαλισμένες. Και το καταλαβαίνω ότι είναι δηλητηριασμένες, διότι όταν η μέλισσα φάει δηλητήριο, οι άλλες μέλισσες δεν τη δέχονται μέσα για να μη μολυνθεί το μέλι. Και αυτό είναι το καλό με τις μέλισσες. Όπως και όταν μπει ένας εισβολέας στην κυψέλη, για παράδειγμα ένας ποντικός τη νύχτα, αυτές θα τον σκοτώσουν τσιμπώντας τον και θα τον μουμιοποιήσουν με την ουσία πρόπολη, για να μην υποστεί σήψη και μολύνει το μέλι, αφού δεν μπορούν να τον βγάλουν έξω. Έτσι, ούτε σήψη παθαίνει ο ποντικός, ούτε μυρίζει για να μολύνει το μέλι, και αυτό δείχνει ότι το προϊόν αυτό είναι ένα καθαρό φυσικό προϊόν που μας δίνουν απλόχερα οι μέλισσες»!

Ο κ. Παυλάκης τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους όταν πρόκειται να ψεκάσουν. Και οι μελισσοκόμοι να μην απελευθερώνουν τις μέλισσες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί η δράση του φαρμάκου.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News