default-image

"Η υφαλοκρηπίδα έχει τους πόρους"

Ελλάδα
"Η υφαλοκρηπίδα έχει τους πόρους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην υφαλοκρηπίδα περισσότερο απ' ό,τι στην ΑΟΖ στηρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως υποστήριξε ο καλεσμένος του Γιώργου Σαχίνη στην εκπομπή "Αντιθέσεις", καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιος Περράκης, τονίζοντας ότι μπορεί η ΑΟΖ να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας η διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων διεθνώς στηρίζεται πρώτιστα στην υφαλοκρηπίδα!

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχικά δικαιώματα, είτε τα ασκεί είτε όχι, έχει κάθε παράκτια χώρα στην υφαλοκρηπίδα της. «Η υφαλοκρηπίδα έχει τους πόρους. Ο βυθός και το υπέδαφος. Εκεί θα γίνει η έρευνα. Εκεί θα γίνει η εκμετάλλευση, νότια της Κρήτης αύριο. Ή οπουδήποτε αλλού. Εκεί θα μπει το τρυπάνι»... Ο κ. Περράκης σημείωσε, εξάλλου, ότι η θέση της Ελλάδας και οι γειτονίες διαμορφώνουν την αναγκαιότητα διευθέτησης των ζωτικών χώρων μέσω υφαλοκρηπίδας.

«Η συνθήκη λέει σε εκατό μέρη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι «όταν έχεις να οριοθετήσεις, όταν έχεις να κηρύξεις ΑΟΖ, πρέπει να συνεννοηθείς με αυτόν που είναι δίπλα σου και απέναντί σου. Εμείς δεν έχουμε έναν. ΑΟΖ δεν είναι το Αιγαίο μόνο. Είναι όλες οι θάλασσες που βρέχουν την ελληνική επικράτεια»...

Γερμανικές αποζημιώσεις

Μιλώντας για τις γερμανικές επανορθώσεις, ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας σε θέματα διεθνούς δικαίου σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν ασκεί καμία πολιτική πίεση στη Γερμανία για τα θέματα της ναζιστικής κατοχής.

«Η υπόθεση, δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει. Δηλαδή, μετά την απόφαση που είχαμε, οι κινήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουν αποδώσει σε συγκεκριμένα πράγματα, γιατί η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά μια θέση που είχε ήδη εκφραστεί στο παρελθόν. Το θέμα είναι ανοιχτό, θα δούμε πότε θα τεθεί»...

Μάλιστα, αποκάλυψε και μια νέα διάσταση. Αυτή της προσφυγής των θυμάτων της καταναγκαστικής εργασίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, όπως για παράδειγμα της κατασκευής των αεροδρομίων σε Καστέλι και Τυμπάκι από τους Γερμανούς. «Ξέρετε τι σημασία θα είχε», είπε, «ένας εισαγγελέας Κρήτης εδώ να έκανε μια έρευνα και να διαπίστωνε ότι ο αξιωματικός των Ες Ες Φον τάδε, ταγματάρχης, λοχίας, λοχαγός, δεν ξέρω τι θα είναι, είναι αυτός ο οποίος σχεδίασε, οργάνωσε, εκτέλεσε την καταναγκαστική εργασία;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τα περί ανεξαρτησίας της Κρήτης, ο κ. Περράκης έκανε λόγο για προβοκάτσιες και αστειότητες, και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όλα όσα αναφέρονται για τα εκατό χρόνια της σύνδεσης με την Ελλάδα και την ανάγκη δημοψηφίσματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News