Ειδήσεις

Άσμουσεν: Όρους για τη διάσωση της Κύπρου θέτει η ΕΚΤ

Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου για τη διάσωση της νήσου εξέφρασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση τώρα απ' ό,τι ένα χρόνο πριν. Ωστόσο ο κ. Άσμουσεν θέτει ως προϋπόθεση για τη διάσωση της Κύπρου το να περιοριστεί ο διογκωμένος τραπεζικός τομέας της χώρας και να τηρηθούν οι προδιαγραφές για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρεί ουδέτερη στάση όσον αφορά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη νήσο. Ωστόσο εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα στη Λευκωσία, πριν ακόμη αναδειχτεί στο δεύτερο γύρο ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νικητής των κυπριακών εκλογών θα τεθεί αντιμέτωπος με μια αποστολή-μαμούθ σε ό,τι αφορά τη διάσωση της χώρας.

Σε συνέντευξή του προς την εκπομπή "Bericht aus Berlin" του ARD, το στέλεχος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί συντεταγμένα ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, καθώς «είναι επτά έως οκτώ φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της χώρας». Προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, θα πρέπει η Λευκωσία να εκπληρώσει κάποιους όρους. «Θα πρέπει να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια», ενώ για την τήρηση των προδιαγραφών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης μια διεθνής ομάδα οικονομικών ελεγκτών, τόνισε ο κ. Άσμουσεν. Ο Γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο διάδοχος του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια θα είναι λιγότερο αρνητικός έναντι αυτού του αιτήματος.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο Γιοργκ Άσμουσεν τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος «εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων». Μετά τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διαπιστωθεί «σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η διαπραγμάτευση ενός τέτοιου προγράμματος», πρόσθεσε.

Το στέλεχος της ΕΚΤ προβαίνει επίσης στην εκτίμηση ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, και τονίζει πως αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Τέλος, όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της «ευρωκρίσης», ο Γιοργκ Άσμουσεν δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από 12 μήνες».

Σχόλια