default-image

Επιδότηση φοιτητών που θα μετακινηθούν λόγω συγχωνεύσεων

Ελλάδα
Επιδότηση φοιτητών που θα μετακινηθούν λόγω συγχωνεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεσή του να επιδοτηθούν όσοι φοιτητές θα μετακινηθούν λόγω της συγχώνευσης της σχολής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου "Αθηνά", επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

"Εάν από τους 250.000 φοιτητές υπάρξει ανάγκη στο τέλος να μεταφερθούν κάποιοι 5.000-10.000 (θα δούμε πόσοι είναι), θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία. Θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στην κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι αυτό το μοντέλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεχείλωσε.  Δημιουργήθηκαν 40 Ιδρύματα, 536 τμήματα, και πολλές φορές τα γνωστικά αντικείμενα δε λογοδοτούν ούτε σε επιστημονική αναγκαιότητα, ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μάλλον, αυτά τα πτυχία είναι ο προθάλαμος στην ανεργία. Είναι πτυχία με γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τους νέους μας σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σήμερα. Έπρεπε λοιπόν αυτό το σύστημα να εξορθολογιστεί. Έπρεπε να μαζέψουμε αυτό το ξεχείλωμα, να το νοικοκυρέψουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα είναι εφόδια στους νέους μας, για να μπορούν να βρουν εργασία. Και όχι μόνο εργασία. Αλλά να έχουν αποκτήσει και καλύτερη γνώση".

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι με το σχέδιο "Αθηνά" γίνεται προσπάθεια "ομογενοποίησης" των γνωστικών αντικειμένων, που ήταν διάσπαρτα σε διάφορα Ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), έτσι ώστε να καταλήγουν οι σπουδές σε ένα ισχυρό πτυχίο. Ο υπουργός έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.

"Αντιληφθείτε τώρα", είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, "τους αποφοίτους αυτών των τμημάτων, όταν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και με τα Πανεπιστήμια. Έπρεπε ουσιαστικά να "μαζευτεί", να γίνουν ομογενή γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα δίνουν ευρύτερες δυνατότητες στους αποφοίτους για να βρούνε δουλειά. Εκεί λοιπόν δύο τινά συμβαίνουν: Φτιάξαμε τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας που δίνουν στα παιδιά ένα ισχυρότερο πτυχίο και τα παιδιά όταν πηγαίνουν σε αυτό το τμήμα δε χάνουν το γνωστικό αντικείμενό τους στο τμήμα το οποίο εισήλθαν. Μπαίνει ως κατεύθυνση".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News