default-image

Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

Κόσμος
Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους 16 ισπανικών πόλεων την Κυριακή ενάντια στις περικοπές στην υγεία και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι Αρχές, αλλά και ενάντια το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Η υγεία δεν πωλείται» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών. Το Σάββατο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις εξώσεις.

Ήταν η τρίτη φορά που πορείες για την υγεία - η «λευκή παλίρροια» όπως την ονομάζουν οι διαδηλωτές λόγω των λευκών ιατρικών ρούχων που φορούν πολλοί από αυτούς - πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη.

«Το κράτος πρόνοιας διαλύεται για να παραδοθεί στο ιδιωτικό τομέα», διαμαρτύρονταν οι διαδηλωτές. Σημειώνεται ότι μερικές τοπικές κυβερνήσεις από τις 17 ημιαυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας, όπως αυτή της Μαδρίτης, έχουν ανακοινώσει ιδιωτικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τον τομέα της Υγείας στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «ανεύθυνες», υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα ώστε να αντιμετωπιστεί το χρέος. 

Το Σάββατο διαδηλώσεις σε περίπου 50 πόλεις της Ισπανίας, ανάμεσά τους η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, υπήρξαν και ενάντια στις εξώσεις. Χτυπώντας τύμπανα και ηχώντας κόρνες, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφαν «στοπ στις εξώσεις».

Οι Ισπανοί βουλευτές δέχτηκαν την Τρίτη να αρχίσει ένας διάλογος σχετικά με μια πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξώσεων υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων. Η Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Πλατφόρμα αυτή είχε καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη την Ισπανία για να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές ώστε να τεθεί προς ψήφιση το ταχύτερο το νομοσχέδιο αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί έξωση από τα ακίνητά τους εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε το 2008, από την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων, ενώ η αγανάκτηση ενισχύεται και από τις αυτοκτονίες που καταγράφονται σε όλη την Ισπανία λόγω των εξώσεων. Σοκ προκάλεσε στην ισπανική κοινωνία και η αυτοκτονία ενός ζευγαριού συνταξιούχων στη Μαγιόρκα, την εβδομάδα που πέρασε.

Το Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το Νοέμβριο, η Ισπανική Ένωση Τραπεζών είχε ανακοινώσει το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων έπειτα από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες, κίνηση όμως η οποία δεν ανέσχεσε το πρόβλημα. Οι εξώσεις σημείωσαν "ιστορικό ρεκόρ" το 2011 στην Ισπανία, με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.

Διαδηλώσεις και στην Πορτογαλία

Πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους της Λισαβόνας διαδηλώνοντας ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πορτογαλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News