Ειδήσεις

Παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων έως το 2014

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους και συνταξιούχους περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή.


Σύμφωνα με πληροφορίες,  στο νομοσχέδιο προβλέπεται παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012. Παράλληλα, δίνεται λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους.Ακόμη, καθιερώνεται το ηλεκτρονικό σύστημα "Αριάδνη" προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού που μέχρι τώρα εισέπρατταν παράνομα περί τα 50.000 άτομα, αλλά και το πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, το οποίο θα δίδεται κατόπιν ελέγχου στις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του φορολογικού πιστοποιητικού. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και της ΕΥΠΕΑ. Διευρύνονται δε οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠΟΑ) που πλέον θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.


Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου δίνεται λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους.


Τέλος, ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με κουπόνι εργασίας. 

Σχόλια