Ειδήσεις

Καλούνται να πληρώσουν αναλώσιμα - οργή των διαβητικών

Η νέα εγκύκλιος για την παροχή αναλωσίμων υλικών θα οδηγήσει τα άτομα με διαβήτη στον Καιάδα βαρύτατων επιπλοκών εάν δεν εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος, σημειώνει με οργή η Πανελλήνια Ομοσπονδία σωματείων-συλλόγων ατόμων με σακχαρώση διαβήτη.

Όπως αναφέρει σε παρέμβαση προς τον ΕΟΠΥΥ:

Η νέα εγκύκλιος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορά στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση στους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη τονίζει σε έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ ως δευτεροβάθμιος κοινωνικοσυνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας.

Οι φόβοι, η αναστάτωση και η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένοι αφού ο νέος τρόπος συνταγογράφησης που προτείνεται στην εγκύκλιο - παραπεμπτικό ή διατακτική - παραπέμπει στο ότι οι ασφαλισμένοι άτομα με διαβήτη θα πρέπει να πληρώνουν όλο το κόστος της δαπάνης των αναλωσίμων στα φαρμακεία και στη συνέχεια να καταθέτουν στα ταμεία τους την απόδειξη για να αποζημιωθούν μετά από 2, 3, 4 και 5 μήνες ίσως και περισσότερους!

Για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να εκδώσει εγκύκλιο στην οποία θα διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι άτομα με διαβήτη παρόλο που τα αναλώσιμα θα αναγράφονται σε διατακτική ή παραπεμπτικό θα πληρώνουν στα φαρμακεία ΜΟΝΟ το ποσοστό συμμετοχής τους, όπως αυτό ορίζεται στο νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας απαιτούν εδώ και τώρα τη λήψη μέτρων και πολιτικών που θα διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στη θεραπευτική τους αγωγή. Δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να γίνουν θύματα της αδυναμίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τρίτους. Δεν θα δεχτούν κοντόφθαλμες πολιτικές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών για την υγεία στο άμεσο μέλλον.

Σχόλια