default-image

Διαμαρτυρία με νότες στο κέντρο του Ηρακλείου

Κρήτη
Διαμαρτυρία με νότες στο κέντρο του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου στα πλαίσια των πανελλαδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, γιορτή που είναι αφιερωμένη στην παιδεία σε όλη τη χώρα.

Οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Κρήτης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έχοντας πάντα στο πλευρό τους την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων και των καθηγητών τους, κατέκλυσαν τους δρόμους στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, διεκδικώντας άμεση επίλυση στα χρονίζοντα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων τους.

Και πιο συγκεκριμένα, την κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα σχολεία, την επίλυση της μεταφοράς των μαθητών, το ζήτημα των κτηριακών υποδομών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του προβλήματος της σίτισης.

Ειδικά το πρόβλημα των κενών είναι μείζον, καθώς μιλάμε για μουσικά σχολεία χωρίς καθηγητές... Μουσικής.

Η συγκέντρωση

Στο Ηράκλειο η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία έξω από τη Λότζια με τη συνδρομή και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής πρότασης", όπως και ήταν ο τίτλος της χθεσινής τους εκδήλωσης-διαμαρτυρίας που είχε πανελλήνιο χαρακτήρα, μαθητές, γονείς και καθηγητές από όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία παρουσίασαν μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, αντιστεκόμενοι στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η υποβάθμιση αυτής δεν είναι εξαιτίας της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως τόνισαν.

Την προσπάθεια αυτή των μαθητών χθες στήριξαν, τιμώντας με την παρουσία τους τη διαδήλωση, πέρα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, και αρκετοί επώνυμοι Κρητικοί μουσικοί που συμμετείχαν στα δρώμενα που έγιναν.

Με περιφερειάρχη

Νωρίτερα, ωστόσο, τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Μουσικών-Καλλιτεχνικών σχολείων στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο, Χανιά, και Ρέθυμνο δέχτηκε στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από τον οποίο ζητήθηκε η στήριξη και συμπαράστασή του προκειμένου να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν με ευθύνη της Πολιτείας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν Μουσικά-Καλλιτεχνικά Σχολεία, προσθέτοντας ότι έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, οπότε και εξετάζεται το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων των καθηγητών.  

Παραχώρηση

Απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση για τη μη αξιοποίηση κτηρίων και εκτάσεων που ανήκουν στο κράτος, ο Σταύρος Αρναουτάκης επαναδιατύπωσε τη θέση που εξέφρασε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση παραχώρηση στους ΟΤΑ της αναξιοποίητης περιουσίας του Δημοσίου, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αποφασίσει να δώσει τα "φιλέτα" αυτά και να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας ευρύτερα, από τους Δήμους και την Περιφέρεια».

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών για μια αναβαθμισμένη και δημιουργική δωρεάν παιδεία χαιρέτισε με δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οι πολιτικές της τρικομματικής  κυβέρνησης οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση και κατεδαφίζουν τη δημόσια παιδεία».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News