Ειδήσεις

Στα 2.60 ευρώ το κιλό το λάδι από την ΕΑΣΗ

Τουλάχιστον με 10 εκατομμύρια ευρώ να χρηματοδοτηθούν ζήτησαν χθες κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Ηρακλείου, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά ελαιολάδου και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών.

Το σχετικό αίτημα, μετά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού, αναμένεται σήμερα να κατατεθεί και εγγράφως στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς /ΑΤΕ, προκειμένου να γίνει αποδεκτό.

Στο μεταξύ σήμερα η ΕΑΣΗ ανακοινώνει τη νέα τιμολογιακή της πολιτική, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα 2,60 το κιλό η τιμή ελαιολάδου και χωρίς πλαφόν.

Η συνάντηση

«Υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό και τον ενημερώσαμε για την ακριβή εικόνα στην αγορά και στην πώληση του ελαιολάδου. Για τις όποιες ποσότητες που έχουμε πάρει οι οργανώσεις δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση από πουθενά. Το προϊόν αυτοχρηματοδοτείται από το ίδιο το προϊόν, σύμφωνα με τις πωλήσεις.

Οι πωλήσεις το τελευταίο εικοσαήμερο, είτε για τεχνητούς λόγους είτε για πραγματικούς λόγους είτε γιατί δεν υπάρχουν για παράδειγμα οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις και από την Ιταλία στους εμπόρους ελαιολάδου, πάνε να ρίξουν την τιμή προς τα κάτω.

Αυτή τη στιγμή οι οργανώσεις αντισταθήκαμε όσον αφορά στην πώληση για να μη ρίξουμε τις τιμές και ζητήσαμε την παρέμβαση και τη στήριξη του υπουργού για να υποβάλουμε ένα αίτημα στην τράπεζα Πειραιώς/ΑΤΕ, αν και εφόσον τους ενδιαφέρει και τους απασχολεί πραγματικά ο πρωτογενής τομέας και ο παραγωγός.

Όπως μας είπε ο υπουργός, συμπαραστέκεται και συμφωνεί να υποβάλουμε το αίτημα και να το στηρίξει το υπουργείο. Και μιλάμε για μια δανειοδότηση των οργανώσεων όχι κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το προϊόν και να δώσουμε στον παραγωγό μια προκαταβολή, η οποία δε θα είναι κάτω από 2 ευρώ, και να ακολουθήσει η πώληση του προϊόντος σε μια καλή περίοδο και το όποιο όφελος έχουμε να πάει στην εκκαθάριση του προϊόντος, με μια τιμή πολύ μεγαλύτερη του 2,60. Εκτιμούμε ότι το λάδι θα είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση στα μέσα του καλοκαιριού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Το πλαφόν

Η Ένωση Πεζών σημειώνεται ότι ήδη έχει προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα στην αγορά με 2,60 ευρώ το κιλό, αλλά βάζοντας πλαφόν τα 300 κιλά. Ο κ. Στρατάκης, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ.", δε συμφωνεί με αυτή την πολιτική να υπάρχει πλαφόν, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται η ΕΑΣΗ να ανακοινώσει τη νέα τιμολόγησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του ελαιολάδου θα παραμείνει στα 2,60 ευρώ το κιλό και χωρίς πλαφόν.

Όπως σημείωνε χθες βράδυ ο κ. Στρατάκης, θα πρέπει πρώτα οι παραγωγοί να καταλάβουν ότι όλα γίνονται γι' αυτούς και για το προϊόν, διότι, όπως ξεκαθάρισε, «δε θέλουμε να λειτουργήσουμε με καθαρά εμπορικά κριτήρια». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο παραγωγός θα πρέπει να κατανοήσει και να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. «Η τιμή αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να κατρακυλήσει και θα πρέπει οργανώσεις και παραγωγοί να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά για να προστατεύσουμε το προϊόν».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πώληση του ελαιολάδου, δηλαδή τη μεταφορά του στις αγορές, ορατός είναι ο κίνδυνος με τις απεργίες και τα μπλόκα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Και αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκης, να καθυστερήσουν οι πληρωμές. Αυτήν τη στιγμή πάντως η Ένωση Ηρακλείου έχει αδιάθετες ποσότητες και όπως εκτιμάται περίπου 20 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια