default-image

Ένταση στα μπλόκα - "Πυρετός" διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση

Οικονομία
Ένταση στα μπλόκα - "Πυρετός" διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα οι αγρότες οι οποίοι παραμένουν σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας την επιμονή επιθυμεί διάλογο με τους αγρότες, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μάξιμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ώρα που τα μπλόκα των αγροτών πληθαίνουν και ενισχύονται σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Μάξ. Χαρακόπουλος συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, προκειμένου να βρουν λύση στο φλέγον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ένταση στη Λάρισα

Πάντως, νωρίτερα προκλήθηκε νέα ένταση στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων καθώς οι αγρότες επιχείρησαν, για άλλη μια φορά, πεζή και με τα τρακτέρ, να φτάσουν στην νέα εθνική οδό.

Οι αστυνομικοί, μέσα από τα χωράφια, προσπάθησαν να τους σταματήσουν, αλλά μια ομάδα των αγροτών κατάφερε να φτάσει στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού.

Τελικώς οι αγρότες, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν συνέλευση πάνω στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού, υπαναχώρησαν και επέστρεψαν στο μπλόκο της παλαιάς εθνικής οδού.  

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Λάρισας, που συνεδρίασαν στον Πλατύκαμπο, αποφάσισαν να ενισχύσουν και με δικές τους δυνάμεις το μπλόκο της Νίκαιας και ήδη έχουν αρχίσει να προσέρχονται με γεωργικά μηχανήματα στην περιοχή.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Ενισχύουν τις δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν στήσει με τα τρακτέρ τους και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών και οι Σερραίοι αγρότες. Μπλόκα υπάρχουν επίσης στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης-Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.

Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Το ψήφισμα των αγροτών

Δέσμη 15 αιτημάτων περιλαμβάνει το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών οργανώσεων, που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως τονίζεται, η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το έργο της στον αγροτικό τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο οποίος όχι μόνο δεν έλυσε αλλά επέτεινε τα προβλήματά τους.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι, να υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια, να οριστεί αφορολόγητο ποσό ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News