Ειδήσεις

ΟΕΣΚ: "Υπό όρους το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές"

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Ηράκλειο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν:

1)      Tο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

2)      Θέματα του ΟΑΕΕ

3)      Το τραπεζικό

4)      Το φορολογικό

5)      Η επιμόρφωση των συνδικαλιστών της ΕΣΕΕ  

6)      Το έντυπο υπηρεσίας υποστήριξης της ΕΣΕΕ προς όλες τις επιχειρήσεις-μέλη της.

1) Για το θέμα των Κυριακών αποφασίστηκε η ΟΕΣΚ να προτείνει στους Εμπορικούς Συλλόγους-μέλη της να διαμορφώσουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής τους στο πλαίσιο του νόμου ότι μπορούν να είναι ανοιχτά 9:00 έως 21:00 καθημερινά, αλλά το θέμα της κυριακάτικης αργίας να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο.

Επίσης θα ζητηθεί από τους Εμπορικούς Συλλόγους η καταγραφή ανά νομό των τουριστικών ζωνών-οδών ώστε να εξαιρεθούν τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα.

2) Για τα θέματα του ΟΑΕΕ να στηριχτούν οι ενέργειες και οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου αλλά και όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης  που είναι:

u      Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους εμπόρους, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους στο ταμείο, που λόγω της κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν.

u      Διαχωρισμός των κλάδων υγείας και σύνταξης ώστε να είναι δυνατή επιλεκτικά η πληρωμή του κλάδου υγείας για όσους εμπόρους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο σύνολο της ασφάλισης.

u       Μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις, ή ήπια ρύθμιση με ελάχιστη καταβολή δόσης 100 € το δίμηνο, μετά τα δυο χρόνια.

u      Αποποινικοποίηση και κατάργηση της προσωποκράτησης για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

u      Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, χωρίς μείωση της σύνταξης. Υπενθυμίζουμε ότι η σχέση παροχής (ασφάλιστρα) και αντιπαροχής (χρόνος ασφάλισης, παρεχόμενες υπηρεσίες, ποσό σύνταξης) έχει αλλοιωθεί δραματικά εις βάρος των ασφαλισμένων με ευθύνη της Πολιτείας.

u      Παροχή σύνταξης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται από τη σύνταξη σε δόσεις.

u      Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση υπονομεύεται η νόμιμη φορολογική λειτουργία των επιχειρήσεων και δημιουργούνται ακούσιοι φοροφυγάδες.

u      Πάγωμα  των χρεών και των προσαυξήσεων των ασφαλισμένων προς το Ταμείο όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και διαγράφη όλων των τόκων που έχουν επιβληθεί σε καθυστερημένες οφειλές εφόσον η καθυστέρηση αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης.

3) Για το τραπεζικό έγινε ενημέρωση από το β' αντιπρόεδρο της ΟΕΣΚ και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλη Κουμαντάκη, για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29/1/2013 με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σκορδά με τους παραγωγικούς φορείς του νομού Ηρακλείου, για το θέμα αυτό. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και να προβεί σε ενημέρωση στη συνέχεια. Το σχετικό αναλυτικό υπόμνημα που κατατέθηκε στον υπουργό αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί προς όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης.

4) Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σε πρώτη εκτίμηση κρίνεται εξοντωτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποφασίστηκε επιτροπή της ΟΕΣΚ σε συνεργασία με την Επιτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, αφού επεξεργαστούν εμπεριστατωμένα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να διαμορφώσουν προτάσεις και να αποφασιστούν οι τρόποι διεκδίκισής τους.

5) Στη συνέχεια αποφασίστηκε να σταλεί αναλυτική ενημέρωση σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης για το πρόγραμμα επιμόρφωσης("Επιμόρφωση Συνδικαλιστών της ΕΣΕΕ") που απευθύνεται στους συνδικαλιστές της ΕΣΕΕ και περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την οικονομία, το κράτος, την εκπροσώπηση, την Ε.Ε., την επικοινωνία και το δίκαιο με σκοπό να παρέχει διευρυμένες γνώσεις επί των αντικειμένων αυτών με έμφαση στον εμπορικό συνδικαλισμό. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των συνδικαλιστών της ΕΣΕΕ στο πολύπλευρο έργο της συμμετοχής τους σε θεσμούς εκπροσώπησης ή και διαπραγμάτευσης.

6) Ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πολιουδάκης ενημέρωσε το Δ.Σ. για το έντυπο υπηρεσίας υποστήριξης της ΕΣΕΕ προς όλες τις επιχειρήσεις-μέλη της, το οποίο θα σταλεί σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης προκειμένου να προωθηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη των Εμπορικών Συλλόγων.

Συμπληρώνοντας το έντυπο αυτό κάθε επιχείρηση, η ΕΣΕΕ θα αναλάβει δωρεάν την παροχή υποστήριξης σε θέματα χρηματοοικονομικά, φορολογικά, αναδιοργάνωσης - τεχνολογικής αναβάθμισης - διαφοροποίησης προϊόντων, σε θέματα εξωστρέφειας-εξαγωγών στο εξωτερικό και σε θέματα υποστήριξης στην ολοκλήρωση του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την παραλαβή του σχετικού έντυπου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης καθώς και με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στο τηλέφωνο 2810-220.450.

Σχόλια