Ειδήσεις

Δέσμευση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου

Αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έχει ήδη ολοκληρωθεί στα πλαίσια της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους και ότι ακόμη δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2012 θα αποπληρωθούν 6,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του έτους 8 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με τη διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων γενικής κυβέρνησης, έχει ως εξής:

«Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Βρίσκεται σε εξέλιξη, εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί.  

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Και τα οποία θα αυξήσουν το ποσό.

Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου.

Η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται μεθοδικά, εντατικά, αποτελεσματικά, με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες.

Κανόνες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αντικειμενικότητας των επιλογών διοχέτευσης των δημοσίων πόρων και στην εδραίωση πολιτικών που δε θα επιτρέψουν, στο μέλλον, τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών, η μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η πορεία αξιολόγησης των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται και οι καταβολές των δόσεων της δανειακής σύμβασης συγκλίνουν στην επίτευξη του στόχου αποπληρωμής οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2013 σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Ανταποκρινόμαστε έτσι, στο πλαίσιο του εφικτού, στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα».

Σχόλια