Ειδήσεις

Ελεύθεροι οι 35 συνδικαλιστές

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση την Τετάρτη, μετά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 12 Φεβρουαρίου.


Οι συλληφθέντες κατηγορούνταν για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές, γεγονός που προκάλεσε σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ. Ωστόσο, τελικά, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας και διέταξε έρευνα για το ποιος διέπραξε τη φθορά ξένης περιουσίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων, υπαλλήλων του υπουργείου που είχαν κληθεί.

Στα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ στο χώρο προσήλθε νωρίτερα και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

Αφού δε μπορεί να στοιχειοθετήθει η φθορά και οι καταστροφές στο γραφείο του Υπουργού, διότι οι φωτογραφίες είναι εκ των υστέρων, κάποιος βέβαια θα τις έκανε αυτές τις καταστροφές, αλλά οπωσδήποτε αφού είχαν συλληφθεί οι 35 συνδικαλιστές.

Αφού λοιπόν δε μπορεί να τεκμηριωθεί για το αυτόφωρο αυτή η κατηγορία, που αυτή ήταν κυρίως η κατηγορία, τους πάνε στο αυτόφωρο - αν είναι δυνατόν - γιατί κατά κάποιο τρόπο διατάραξαν την κοινή ησυχία του Υπουργού, γιατί έκαναν παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο!

Συνήθως στο αυτόφωρο πάνε πολύ βαριά αδικήματα τα οποία θέλεις να τα δικάσεις αμέσως. Επομένως το μήνυμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση είναι το εξής : όταν πας στον Υπουργό πρέπει να πηγαίνει ένας - ένας. Πως γινόταν στη δικτατορία που έλεγαν μέχρι 3 θα πηγαίνετε στο ζαχαροπλαστείο, στο καφενείο.

Δεν θέλω να ταυτίσω την κυβέρνηση με τη Χούντα, απλώς θέλω να πω ότι η κυβέρνηση λέει : θέλετε ραντεβού με τον υπουργό; Θα πηγαίνει ένας, δύο το πολύ θα πίνετε το καφεδάκι και τελείωσε.

Αν τους δικάσουν για το ζήτημα της παρουσίας σε δημόσιο χώρο για έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό που ήταν εκεί, σημαίνει ότι θέλουν να εμποδίσουν και τα διαβήματα ακόμα στους υπουργούς.

Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς. Διότι νομικά το αυτόφωρο σημαίνει ότι είναι κάτι έκτακτο, κάτι βαρύ που θέλουμε αυτή τη στιγμή να το τιμωρήσουμε. Εάν θέλουν να παραδειγματίσουν γιατί κάνεις επίσκεψη στον υπουργό - ναι έκτακτη επίσκεψη ύστερα από προκλητικές δηλώσεις - εμείς δεν θα πούμε ότι οι 35 δεν φοβούνται, είναι αυτονόητο αυτό. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να φοβηθεί, πρέπει να καταλάβει ότι όταν παίρνονται τέτοια μέτρα έρχονται και καινούργια σε βάρος του. Δεν τέλειωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα και επομένως ο κλήρος πέφτει στο λαό για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, να μην περιμένει τίποτε άλλο.

Στη Βουλή η κόντρα κυβέρνησης-ΚΚΕ

Η κόντρα κυβέρνησης-ΚΚΕ, μετά την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μεταφέρθηκε χθες στη Βουλή, με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει πως «το ΚΚΕ παραβίασε τη συνταγματική νομιμότητα» και τον κ. Χρήστο Κατσώτη να απαντά πως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με «αυταρχισμό».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ που συμμετείχε στα χθεσινά επεισόδια τόνισε ότι οι συνδικαλιστές δεν προχώρησαν σε κατάληψη. «Ήταν μια απλή διαμαρτυρία 35 ανθρώπων, που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους, για την προσβλητική προκλητική δήλωση του κ. Βρούτση ότι οι συντάξεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων. Είναι ντροπή, είναι αίσχος», είπε.

Από την άλλη ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως «ο κ. Βρούτσης εξέφρασε μια άποψη για το ασφαλιστικό και είχε την ευθύνη γι' αυτό που εξέφρασε. Επειδή κάποιοι συνδικαλιστές διαφώνησαν αποφάσισαν να καταλάβουν το γραφείο. Σε ποια δημοκρατία μπορεί να στοχοποιείται με αυτό τον τρόπο;», είπε, και πρόσθεσε πως «το ΚΚΕ έχει δηλώσει πίστη στη συνταγματική νομιμότητα αλλά η χθεσινή ενέργεια δεν ήταν σε αυτό το πλαίσιο και σίγουρα μετανιώνετε για αυτή την πράξη».

Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες συνάδελφοι μας αναφέρει το ΠΑΜΕ Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση του λέει:

Η κυβέρνηση του νόμου και της τάξης δε δίστασε να χτυπήσει και να συλλάβει δεκάδες εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων (Προέδρους, Γραμματείς, κλπ.) που πήγαν στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του σχετικά με το ασφαλιστικό.

Οι χασάπηδες των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που άξιος εκπρόσωπός τους είναι ο υπουργός εργασίας, έδωσαν εντολή στα ΜΑΤ να τσακίσουν τους εργαζόμενους.

Γελιέται η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας που προσπαθεί να δείξει πόσο είναι «πιστός υπάλληλος» των κεφαλαιοκρατών, που απαιτούν ισοπέδωση του ασφαλιστικού, αν νομίζει ότι θα τρομάξει το ΠΑΜΕ και τα στελέχη των Συνδικάτων του ταξικού κινήματος.

Τον διαβεβαιώνουμε και αυτόν και τα αφεντικά του, ότι θα θερίσουν στους ανέμους της βίας και της απανθρωπιάς που σπέρνουν, τις θύελλες των αγώνων μας, όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε Συνδικάτο να καταδικάσουν άμεσα και με κάθε τρόπο αποφασιστικά την κυβερνητική βίας και τον αυταρχισμό. Να εντείνουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καταδικάζει τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας όπου πήγαν προκειμένου να κάνουν παράσταση διαμαρτίας για τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας.

Η κυβέρνηση αντί να συμμορφωθεί, που έχει οδηγήσει το λαό στην πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, κάνοντας επίδειξη πυγμής, δε δίστασε να χτυπήσει και να συλλάβει εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Γελιέται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας πως το εργατικό κίνημα θα καμφθεί από αυτές τις πρακτικές  και την τρομοκρατία. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι αγρότες μας, μην φοβηθούν από τις απειλές της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Κάτω οι νόμοι και η τάξη του κεφαλαίου. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.  

Σχόλια