Ειδήσεις

"Δεμένα" τα πλοία (Ηχητικό)- Ανησυχία για τα κηπευτικά

Δεμένα από σήμερα τα ξημερώματα και για 48 ώρες τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και των Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων τόνισαν ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις και να μην κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους στα εργασιακά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ένας στους τέσσερις Έλληνες ναυτικούς δεν έχει δουλειά, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί ανήλθαν σε 4.355 άτομα σε σύνολο περίπου 16.000 εν ενεργεία ναυτικών, ποσοστό 27%.

Επιστολή δημάρχου Ιεράπετρας

Τους φόβους των αγροτών της Κρήτης, την ίδια ώρα, που ανησυχούν μη τυχόν και βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των πρώιμων κηπευτικών στις αγορές και τον κίνδυνο που υπάρχει εφόσον παραταθεί η προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης.

Ο κ. Αναστασάκης ζητά την παρέμβαση του υπουργού προκειμένου να βρεθεί λύση και να μη ζήσει ο αγροτικός κόσμος τις παλινωδίες προηγούμενων ετών.

Για το θέμα της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ μίλησε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), κομματικό στέλεχος του KKE και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), κ. Σάββας Τσιμπόγλου.

Ανησυχία από τον Ευρ.Κουκιαδάκη

Την ανησυχία του για τις μεγάλες συνέπειες που θα υποστούν οι αγρότες της Κρήτης και ευρύτερα η οικονομία του νησιού, από τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ σήμερα και αύριο με ενδεχόμενη κλιμάκωση, εξέφρασε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση του στους αγρότες, τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, αλλά και με την ΠΝΟ για την εξέλιξη της κατάστασης.

«Σεβόμαστε την κινητοποίηση των ναυτικών, όπως όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά η μια κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να υπονομεύει την επαγγελματική δραστηριότητα της άλλης. Προς το παρόν δεν έχει οξυνθεί το πρόβλημα, αλλά εάν επαναληφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχουμε ένα ουσιαστικό αποκλεισμό όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά ολόκληρου του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Κουκιαδάκης.

Μάλιστα αναφέρθηκε στον άμεσο κίνδυνο που διαγράφεται στον ορίζοντα για το εισόδημα των αγροτών, στην περίπτωση που η απεργία των ναυτικών συνεχιστεί, καθώς λόγω της μη μεταφοράς των προϊόντων τους θα καταστραφεί η παραγωγή τους, ενώ θα χαθούν αγορές τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου ανέφερε ακόμη ότι η ΠΝΟ δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στο αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, σε περίπτωση συνέχειας των απεργιακών κινητοποιήσεων να επιτρέπεται η μεταφορά  των αγροτικών προϊόντων με φορτηγά αυτοκίνητα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά, προκειμένου να προωθούνται στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

«Είμαστε σε επαφή με τους αγρότες, με την κυβέρνηση, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Σχόλια