Ειδήσεις

Ακριβά πληρώνουν τη... νύφη στους γάμους

Από το γαμπρό μέχρι τον κουμπάρο το "φέσι" στους γάμους την εποχή της κρίσης πέφτει "σύννεφο". Κάτι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, λίγο το ψαλίδι σε δώρα και επιδόματα, οι γάμοι πλέον γίνονται με τεφτέρια, ενώ τη... νύφη καλούνται συνήθως να πληρώσουν οι επαγγελματίες του χώρου. Φωτογράφοι και ανθοπώλες, μόλις τελειώσει το μυστήριο και το ευτυχές ζευγάρι φύγει για το ταξίδι του μέλιτος, ξεκινούν ένα αγώνα δρόμου για να πληρωθούν το μεροκάματο.  

«Με το που τελειώνει ο γάμος ξεκινά ο αγώνας του φωτογράφου», είπε στη "Ν.Κ." ο Βαγγέλης Φλουρής, πρόεδρος των Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου.

«Εάν δεν καταφέρει μέσα σε ένα μήνα να εισπράξει τα χρήματά του, δυστυχώς το παιχνίδι έχει χαθεί. Υπάρχουν φωτογράφοι στο Ηράκλειο που έχουν στο ντουλάπι τους από 20 έως και 30 δουλειές. Δουλειές που οι νεόνυμφοι ποτέ δεν ήρθαν να πάρουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν».

«Το ζευγάρι πάντα αφήνει τελευταίους στο παιχνίδι των πληρωμών τους φωτογράφους», λέει με τη σειρά του ο επαγγελματίας φωτογράφος Γιάννης Τσαγκαράκης. «Πρώτα πληρώνουν το κέντρο, μετά τους ανθοπώλες και στο τέλος, αν έχουν περισσέψει χρήματα, πληρώνουν εμάς. Είναι δυστυχώς ένα θέμα πικρό», πρόσθεσε.

Εκτός από τους φωτογράφους, "βροχή" πέφτουν τα φέσια και στους ανθοπώλες. «Οι καιροί είναι, δυστυχώς, δύσκολοι. Το ζευγάρι έχει την υποχρέωση να πληρώσει μόνο το στολισμό του αυτοκινήτου, την ανθοδέσμη και τις μπομπονιέρες. Εμάς τα μεγαλύτερα φέσια τα αφήνουν οι κουμπάροι, στους οποίους πέφτει ο φόρτος του στολισμού της εκκλησίας. Φέσια που συνήθως ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ», υπογράμμισε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών Ηρακλείου Μανόλης Μιχελουδάκης.

Μένουν στα συρτάρια

Βιντεοσκοπήσεις γάμων και βαπτίσεων που κλειδώνονται στα συρτάρια των επαγγελματιών που απαθανατίζουν τα μυστήρια και τα οποία τελικά μόνο ζημία έχουν, αφού και τα μεροκάματα πλήρωσαν από την τσέπη τους και το υλικό τους έμεινε ως ενθύμιο της οικονομικής κρίσης. «Έχω στο μαγαζί μου δουλειά από το 1989!», υπογραμμίζει ο κ. Φλουρής, που κάνει λόγο για ένα ανελέητο παζάρι με τους νεόνυμφους και τις οικογένειές τους.

Εκείνο όμως που τον πληγώνει περισσότερο είναι ότι, «ενώ δεν περισσεύουν για τους φωτογράφους, την ίδια ώρα πάνω στην πίστα χαλιούνται χρήματα που θα μπορούσαν να πληρώσουν πέντε φωτογράφους».

Την ίδια ώρα, μεγάλο αγκάθι για τους επαγγελματίες φωτογράφους, όπως εξηγεί ο κ. Φλουρής, είναι το φαινόμενο του παραεπαγγελματισμού, που δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης ανθεί. «Παίρνουν τις δουλειές μας, πληρώνονται μαύρα και δε δίνουν λογαριασμό σε κανένα και πουθενά», υποστηρίζει ο κ. Φλουρής, που ζητά επιτέλους οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια