default-image

Σε "αψιμαχία" εξελίχθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

Ελλάδα
Σε "αψιμαχία" εξελίχθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρα τα αρχικά χαμόγελα για τις καλές διμερείς σχέσεις, η επαφή Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται σε πεδίο για αψιμαχίες.

Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά στο διορισμό 240 ιμάμηδων στη δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί» είπε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα για τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ.

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων, έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Του ζητήσαμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, (του ζητήσαμε) να μην λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους».

«Μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε» κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε ότι την ώρα που πλησίαζε η στιγμή της αναχώρησής του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του κ. Σαμαρά για μια συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν κυρίως ορισμένα μέτρα που αποφασίστηκαν τον τελευταίο καιρό για τη μειονότητα της δυτικής Θράκης.

«Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που αποδίδονται στον πρωθυπουργό της Τουρκίας αναφορικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανέφερε τα εξής:

«Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News