Ειδήσεις

Ενοποίηση εισφορών και παροχών στα Ταμεία

Πλήρης ενοποίηση στο εσωτερικό έξι ταμείων κύριας ασφάλισης, εξέλιξη που θα επηρεάσει κυρίως όσους καλύπτονται από φορείς ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιστημόνων, θα υπάρξει έως το τέλος του 2013, οπότε θα κατατεθεί και η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, βάσει των αλλαγών που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας. Το πρώτο βήμα για την ενοποίηση των ταμείων έγινε χθες Τρίτη κατά την πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με την ουσιαστική ενοποίηση 90 φορέων στα 6 αυτά ταμεία κύριας ασφάλισης επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις, στις εξαιρέσεις και στα ειδικά καθεστώτα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σε καθένα από τα έξι ταμεία - ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ - θα υπάρξει κοινό πλαίσιο για εισφορές, παροχές και τον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι ότι από τα 90 μητρώα συνταξιούχων θα πέσουμε στα έξι.

Η αρχή θα γίνει με την καθιέρωση ενιαίων εισφορών στο εσωτερικό κάθε ταμείου. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, όπου σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες πληρώνουν υψηλότερες εισφορές αλλά και δικαιούνται μεγαλύτερη σύνταξη.

Στόχος είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο που ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το οποίο προβλέπει σημαντικά χαμηλότερες εισφορές. Για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των ταμείων, το υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (π.χ. επέκταση του εργοσήμου).

Οι ενιαίες εισφορές θα οδηγήσουν και σε ομοιογενείς παροχές, με την αρχή να γίνεται από τα επιδόματα (π.χ. ασθενείας, μητρότητας). Ωστόσο, αυτό αναμένεται να παρασύρει και τις συντάξεις, με τα ευγενή ταμεία να βρίσκονται στο επίκεντρο (χορηγούν από 20% έως και 30% υψηλότερες συντάξεις).

Στην επικουρική ασφάλιση στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για όσα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν να εξαιρεθούν από την υπαγωγή τους στο νέο φορέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει δεχτεί την εξαίρεση από το νέο φορέα των επικουρικών ταμείων των εργαζομένων στα τρόφιμα και στις ασφαλιστικές εταιρείες (καθώς κρίθηκε πως είναι βιώσιμα).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις και για το φορέα των τραπεζοϋπαλλήλων, με την ΟΤΟΕ να ζητά επίσης εξαίρεση και να στέλνει μέσα στην εβδομάδα στο υπουργείο επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν - ακόμη και σήμερα - 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την "οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια" των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα».

«Όλα αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης, «έχουν ως συνέπεια γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές».

«Σήμερα, ξεκινάμε μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να εξορθολογίσουμε, να απλουστεύσουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις», τόνισε ο κ. Βρούτσης. Παράλληλα επισήμανε πως σκοπός είναι «η λογιστική και οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων και η δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης», ενώ ευχήθηκε «στο τέλος του χρόνου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς οι οποίοι θα μετατραπούν με ένα νέο νόμο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εγγυάται πολλά για τις επόμενες γενιές».  

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία έξι τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, ενώ θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.

Σχόλια