Ειδήσεις

Θετικά τα μηνύματα από το Κατάρ (photos)

Τελευταία ενημέρωση: 1 μ.μ.

Σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών - «καθώς μας δίνεται», όπως είπε, «η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης», χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κατάρ, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να δώσουμε μια νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Την ίδια ώρα με πρωτοβουλία του ΣΕΒ ιδρύθηκε στην Ντόχα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τον πρόεδρο του "ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων" Θανάση Λαβίδα στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ντόχα, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών που τον συνοδεύουν.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ ανέφερε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και πως κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ χαρακτήρισε ως τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ως σημαντικότερη επαφή που είχε μέχρι σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των κατασκευών.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία, στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με το διάδοχο του θρόνου του Κατάρ σεΐχη Ταμί μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Επίσης, θα επισκεφτεί το τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ, το μουσείο ισλαμικής τέχνης και τέλος το νέο αεροδρόμιο, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται το εμιράτο του Κατάρ με στόχο την αναστροφή του κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ομάδα επιχειρηματιών που θα επιχειρήσει να κλείσει συμφωνίες στους τομείς των εμπορευματικών μεταφορών και της ενέργειας.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό ήταν το σχόλιο του Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξαγγελίες για τις διακρατικές συμφωνίες με το Κατάρ:

Ο κ. Σαμαράς είναι ο τέταρτος κατά σειρά έλληνας πρωθυπουργός που στήριξε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια από το Κατάρ. Όπως και οι προκάτοχοι του, στο πεδίο αυτό απέτυχε.

Η συμφωνία που εξαγγέλλεται σήμερα, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλική κυβέρνηση του προηγούμενου Νοεμβρίου, παραδόξως αφορά το ποιο δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα αυτό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας.

 Δυστυχώς το περιορισμένο μέγεθος της παρέμβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δις., και η  πλήρης απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών δεν δικαιολογεί το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης γύρω από το όλο εγχείρημα.

Σχόλια