default-image

Επέτρεψαν 20 χρόνια μετά τα ψαρόνια

Επέτρεψαν 20 χρόνια μετά τα ψαρόνια

Τα ψαρόνια ή χειμώνια έκαναν την εντυπωσιακή εμφάνισή τους και στο Ισραήλ, με το χορευτικό τους ρεσιτάλ να οδηγεί όλα τα βλέμματα στον ουρανό. Το ενδιαφέρον, τουλάχιστον για το Ισραήλ, είναι ότι τα πουλιά είχαν να εμφανιστούν στους ουρανούς εδώ και 20 χρόνια, κάτι που είχε προβληματίσει τους επιστήμονες χωρίς να υπάρχει ακόμα μια πειστική εξήγηση.  

Η εμφάνιση των πτηνών κατά χιλιάδες στον ουρανό προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους ορνιθολόγους που έσπευσαν να παρατηρήσουν τα πουλιά με τις μοναδικές χορευτικές ικανότητές τους... Οι οποίες βεβαίως έχουν τη δική τους εξήγηση.

Τα πουλιά αυτά είναι μεταναστευτικά, τα οποία  έρχονται κάθε φθινόπωρο από τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη στη Μεσόγειο. Μένουν στην ευρύτερη περιοχή έως την άνοιξη, οπότε και επιστρέφουν βόρεια για να πολλαπλασιαστούν.

Πολλά από αυτά τα πουλιά διαμένουν στην Κρήτη, ενώ άλλα συνεχίζουν το ταξίδι τους έως τη βόρεια Αφρική. Έχουν μικρό μέγεθος, γύρω στα είκοσι εκατοστά, και κινούνται σε μεγάλες ομάδες, με πιο σύνηθες αριθμό αυτόν των 50.000, ενώ προτιμούν τα αστικά κέντρα, ή την περιφέρειά τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι περίτεχνοι σχηματισμοί που εκτελούν στον ουρανό, όχι φυσικά προς τέρψιν των ανθρώπων αλλά για τη δική τους σωτηρία. Καθώς κοντά τους πετούν συνήθως αρπακτικά πουλιά, όπως πετρίτες, που τα έχουν στο… μάτι, τα χειμώνια  έχουν την τάση να πετούν προς το κέντρο της ομάδας για να γλιτώσουν από τις  επιθέσεις των εχθρών τους.  

Με τον τρόπο αυτό βέβαια μπερδεύουν και τα αρπακτικά, που έτσι… χάνουν τον στόχο! Παράλληλα εκπαιδεύουν τις νεαρότερες ομάδες του πληθυσμού ώστε να αποφεύγουν τις… κακοτοπιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News