Ειδήσεις

Σιγή ιχθύος… για τα νερά του Ψηλορείτη

Ένα κοινό διαχειριστικό σχέδιο για τα ύδατα της Κρήτης ξεκινά να εκπονείται τώρα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης. Αλλά την ίδια στιγμή κρίσιμα ερωτήματα - όπως αυτό που απηύθυναν προ λίγων μηνών το μέλος της οργάνωσης Phoenix Δημήτρης Ψαρράς και η "Ν.Κ.", σε σχέση με έκθεση του ΥΠΕΚΑ που κρούει, κόντρα στις τοπικές επιστημονικές εκτιμήσεις, τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα και την ασφάλεια των νερών του Ψηλορείτη - μένουν τελείως αναπάντητα!

Φαίνεται πως το αφτί των αρμοδίων, είτε πρόκειται για την Περιφέρεια Κρήτης είτε για άλλους τοπικούς φορείς, δεν... ιδρώνει ιδιαίτερα από εκθέσεις που βγάζουν στο "κόκκινο" τον υδάτινο πλούτο του νησιού.

Ούτε ανησυχούν για το πώς προέκυψαν αυτά τα στοιχεία στο ΥΠΕΚΑ, από τη στιγμή που δεν προκύπτουν από άλλη έρευνα ούτε από επιστήμονες στο νησί, και το για τι βεβαίως τυχόν μπορεί να κρύβεται πίσω.

Ακριβώς επειδή η μελέτη του ΥΠΕΚΑ, για την οποία είχαμε γράψει φιλοξενώντας τότε σχετική επιστολή του κ. Ψαρρά στις 21 Οκτωβρίου, προκαλεί πολλά ερωτήματα και αφήνει χώρο για... περίεργες σκέψεις, θα έπρεπε οι αρμόδιοι να είχαν κινητοποιηθεί. Να διερευνήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Ώστε σε τελική ανάλυση να ξέρουμε τι νερό πίνουμε.

Η έκθεση

Όπως είχαμε γράψει και στα τέλη Οκτωβρίου, σε ειδική έκθεση, την οποία εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ συνολικά για το υδάτινο δυναμικό της χώρας και έχει στείλει και στην Ε.Ε., στα επιφανειακά και υπόγεια νερά του Ψηλορείτη καταγράφονται βαρέα μέταλλα, μόλυβδος και κάδμιο, υψηλή αγωγιμότητα με αργίλιο και θειικά, ενώ στα υπόγεια καταγράφεται ακόμα και... υφαλμύρωση.

Αυτό βεβαίως που είναι απορίας άξιον είναι πού ακριβώς βρήκε τα στοιχεία αυτά το υπουργείο, γιατί δε φαίνεται να συμφωνούν οι επιστήμονες σε τοπικό επίπεδο. Χώρια βέβαια τις εταιρείες εμφιάλωσης που ψάχνουν επιστημονικά την ποιότητα του νερού στις πηγές, κάνουν συστηματικά αναλύσεις και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, δεν μπορεί, κάτι θα είχαν διαπιστώσει... Επίσης είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει κάποια ενημέρωση και κινητοποίηση των εδώ υπηρεσιών, εφόσον υπάρχει μια τέτοια, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, επιβάρυνση των νερών του Ψηλορείτη.  

Η επιστολή

Τότε, λοιπόν, σε επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης το μέλος της οργάνωσης Phoenix Δημήτρης Ψαρράς ζητούσε και εξακολουθεί να ζητά το αυτονόητο: Επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις γύρω από μια μελέτη που με πρώτη ανάγνωση θορυβεί έως τρομοκρατεί κάποιον μη ειδικό...

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΥΠΕΚΑ-Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει αναρτήσει μια μελέτη στο διαδίκτυο με θέμα την "Ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της χώρας", περίοδος αναφοράς 2000-2008, ανακτηθείσα το Φεβρουάριο του 2012. Σε αυτήν τη μελέτη εμφανίζονται τα υπόγεια νερά του Ψηλορείτη (σελ. 149-154) να είναι σε σοβαρό βαθμό επιβαρυμένα από αγωγιμότητα, αργίλιο, θειικά ιόντα και το πιο σοβαρό από μόλυβδο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ψαρράς και καταλήγει: «Σε επαφές μου με επιστήμονες έλαβα απαντήσεις αρνητικές ως προς τα στοιχεία αυτής της μελέτης.

Πιστεύω ότι η πιο καθαρή απάντηση πρέπει να έρθει από τα χείλια της ίδιας της Πολιτείας και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την ασφάλεια του νερού που πίνουμε. Σας παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος, το οποίο είναι κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό, και όπως ενημερώσετε εν συνεχεία όλους μας για την πραγματική κατάσταση ή για την πραγματικότητα της μελέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Ψαρράς...

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια