Ειδήσεις

Ερώτηση Χατζημαρκάκη για τη λάθος πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Όλι Ρεν για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Στο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ (WP/13/1) το οποίο δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Έρευνας τον Ιανουάριο του 2013, με τίτλο «Λανθασμένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής», οι συγγραφείς, Olivier Blanchard και Daniel Leigh, αναφέρουν πως «οι προβλέψεις υποτίμησαν σημαντικά την αύξηση της  ανεργίας και τη ταυτόχρονη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων, τα οποία συνδέονται με τη δημοσιονομική εξυγίανση».   

Με αφορμή τα παραπάνω και τις επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην τεχνοκρατική έκθεση, ο ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα που μπορεί να οφείλονται στην λανθασμένη πρόβλεψη καθώς κι αν σκοπεύει, ως μέρος της Τρόικα, να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα και να υπάρξουν υποστηρικτικές δράσεις υπέρ της Ελλάδας που θα αναστρέψουν τυχόν αρνητικές συνέπειες.  

«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία έχει επιδεινωθεί , δεν μπορεί ο  Έλληνας πολίτης να έχει το αίσθημα ότι κάποιοι τεχνοκράτες έκαναν ένα λάθος στην Ουάσινγκτον το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή του. Πρέπει προφανώς να αποσαφηνιστεί πλήρως το τεχνοκρατικό ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι αντιληπτές όχι μόνο στο μέσο πολίτη αλλά και στους πολιτικούς ακόμα. Ζητώ λοιπόν από την Επιτροπή να ξεκαθαρίσει αν η λανθασμένη εκτίμηση οδήγησε σε αρνητικές εξελίξεις για τους Έλληνες και ποια δράση θα αναληφθεί για να διορθωθούν», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.   

Σχόλια