Ειδήσεις

Δεμένα τα πλοία Πέμπτη και Παρασκευή

Ρότα για κινητοποιήσεις έχει χαράξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης.

Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών εξέφρασαν την αντίθεση τους με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ έκαναν λόγο για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει ο κλάδος τους.

Δείτε ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ΠΝΟ κατά του πολυνομοσχεδίου για τη Ναυτιλία

«Οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση εργασιακών και αασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Πρόσθεσε ακόμη πως «επιβλήθηκε στους Έλληνες εν ενεργεία ναυτεργάτες μια άδικη, εξοντωτική και πέρα για πέρα εχθρική φορολογία του εισοδήματος τους, ξεχνώντας εκείνοι που την επέβαλαν ότι η ναυτεργατική τάξη τροφοδοτεί για δεκαετίες ολόκληρες την εθνική οικονομία με το πολύτιμο συνάλλαγμα της, πράγμα που συνεχίζει να κάνει και μάλιστα στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

Άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου

Επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας. Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σε τουλάχιστον 7 πλοία τα πληρώματα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε.

Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

In.gr

Σχόλια