Ειδήσεις

"Πέρασαν τα χειρότερα"

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. «Υπάρχει σίγουρα μία αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο BBC.

Στην ίδια συνέντευξη o υπουργός επισήμανε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον «πολύ μικρή».

«Κατορθώσαμε», αναφέρει, «να κινήσουμε την οικονομία. Από την πλευρά των αγορών, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Κατά συνέπεια, όλοι οι βασικοί συντελεστές είναι θετικοί. Βρισκόμαστε στα δύο τρίτα του δρόμου προς το στόχο μας. Άρα οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα καλωσόριζε μια μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά, όπως λέει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί.Σημειώνει, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τις άλλες πλευρές.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ότι χωρίς τα χρήματα της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός της Ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή.

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει υπερβολικές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. Μιλώντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις από την αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τώρα δεν υπάρχει λόγος "να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα". Η Ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει λάθος για τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε., ταυτόχρονα όμως λέει ότι δε θα αποδεχόταν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. «Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Όλοι θα ήθελαν να το κάνουν. Αλλά θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Στουρνάρα στο BBC, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:

«Το 2013 περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και ορισμένες αυξήσεις φόρων. Είναι δύσκολη χρονιά.  Από την  πλευρά  των αγορών, όμως, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία. Έχουμε καλύψει τα 2/3 της διαδρομής για τον τελικό στόχο, που είναι σπουδαίο επίτευγμα εν μέσω ύφεσης, οπότε μας έχει απομείνει το 1/3.   

Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον μηδαμινή. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την πορεία της οικονομίας. Για αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αποφύγαμε το ρίσκο του "Grexit".

Είναι ευπρόσδεκτη μια μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά χωρίς να προκαλέσει ζημίες στις άλλες χώρες, οπότε θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες για τους εταίρους μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό.  

Θεωρώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 - και φυσικά όλο το 2014 - θα έχουμε ανάκαμψη. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτό. Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.

Κατανοώ τον κόσμο πολύ καλά, από την οικογένειά μου, τη μητέρα μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους που συναντώ στο δρόμο και μιλάμε. Πιστέψτε με, όμως, ότι, δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Αν δεν εφαρμόζαμε αυτό το πρόγραμμα, δε θα είχαμε πείσει τα κοινοβούλια τόσων άλλων χωρών να ψηφίσουν για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς τα χρήματα αυτού του πακέτου, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα ήταν εκτός Ευρωζώνης και αυτό θα έφερνε την καταστροφή.

Η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη, πολιτικά, οικονομικά, αλλά και από πολιτισμική άποψη. Πιστεύω ότι θα ήταν μοιραίο λάθος μια απόφαση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα  δε θα αποδεχόταν (να επαναδιαπραγματευτεί η Βρετανία μια πιο χαλαρή σχέση με την ΕΕ). Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Κάθε χώρα θα είχε αξίωση να κάνει το ίδιο και αυτό θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ».

Σχόλια