default-image

Έρχεται ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Οικονομία
Έρχεται ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ. ευρώ το 2014, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή σε νέα σύσκεψη αναμένεται να "κλειδώσουν" οι αποφάσεις. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα υποκαταστήσει το ΦΑΠ και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα πληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων, επαναβεβαιώθηκε ότι ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο από 50.000 έως 100.000 ευρώ και οι συντελεστές, ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1%.

Το βασικότερο πρόβλημα για την οριστικοποίηση του νέου φόρου ανέκυψε όσον αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις σε αντικειμενικές αξίες-μαμούθ.

Το οριστικό σχέδιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, όμως όλα δείχνουν ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές κλίμακες, με χαμηλό αφορολόγητο όριο και θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο και έπειτα.

Τα σενάρια για τις κλίμακες:

Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα-κτίρια

Μία κλίμακα για τα ακίνητα των νομικών προσώπων

Μία κλίμακα για τα αγροτεμάχια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News