default-image

Πώς θα γίνεται η καταβολή των συντάξεων

Οικονομία
Πώς θα γίνεται η καταβολή των συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διαφορετικές ημερομηνίες για ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται στο εξής οι συντάξεις.

Την προτελευταία εργάσιμη κάθε μήνα θα καταβάλλει τις συντάξεις το ΙΚΑ, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ μια μέρα μετά, προκειμένου σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να μη δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιούχων που καλύπτει ειδικά το ΙΚΑ.

Έτσι, οι συντάξεις του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:

?      Στις 30 Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

?      Στις 31 Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων.

?      Την 1η Φεβρουαρίου για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Από αυτό το μήνα οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα είναι διπλά μειωμένες, καθώς θα ισχύσει η εισφορά Φεβρουαρίου που προβλέπεται από το μνημόνιο και κυμαίνεται από 5 έως και 20%, θα παρακρατηθεί αναδρομικά μέρος της εισφοράς του Ιανουαρίου ενώ θα είναι αυξημένη η παρακράτηση φόρου. Στις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα επιβληθούν για πρώτη φορά οι νέες παρακρατήσεις από 5% έως 20% για αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ στο σύνολο του ποσού, ενώ θα παρακρατηθεί και η 1η από τις 4 δόσεις για τις μειώσεις που δεν επιβλήθηκαν στις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Μειωμένες θα δουν τις συντάξεις τους εξαιτίας της παρακράτησης φόρου οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 24.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.714 ευρώ το μήνα, ενώ ελαφρύνσεις θα έχουν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Χωρίς σύνταξη

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν την Παρασκευή περισσότεροι από 26.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ ήδη έχουν διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου για ναυτικούς τουριστικούς πράκτορες, αρτοποιούς και πρατηριούχους υγρών καυσίμων. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.

ΟΓΑ

Σε ειδική απογραφή για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη επιζώντων προχώρησε χθες ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η απογραφή θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου και αφορά όλους τους χήρους και τις χήρες και τα ορφανά παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και αυτοπρόσωπη και θα πραγματοποιηθεί στους ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός έχει αποστείλει σε όλους τους ανωτέρω συνταξιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής.

Προκαταβολή 50% του μισθού εν αναμονή της σύνταξης

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους σύνταξης το 50% του βασικού μισθού τους κατά το χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δε θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπαγόταν ο υπάλληλος κατά την 31η-10-2011.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News