default-image

Μάλι: Γαλλικές δυνάμεις ελέγχουν την "Καμπή του Νίγηρα"

Κόσμος
Μάλι: Γαλλικές δυνάμεις ελέγχουν την "Καμπή του Νίγηρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και του Μάλι ανακοίνωσαν ότι, μετά τη χερσαία και αεροπορική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, γαλλικές και κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τις προσβάσεις προς το αεροδρόμιο και την πόλη του Τιμπουκτού, στα βόρεια της αφρικανικής χώρας.

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ, δήλωσε ότι η επιχείρηση για τον έλεγχο της "Καμπής του Νϊγηρα" διήρκεσε συνολικά 48 ώρες και πως οι στρατιωτικές δυνάμεις δε συνάντησαν αντίσταση.

Καθώς ωστόσο πλησίαζαν στο Τιμπουκτού τα γαλλικά και κυβερνητικά στρατεύματα, ισλαμιστές μαχητές που εκείνη την ώρα εγκατέλειπαν την πόλη πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη της, που περιέχει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Τιμπουκτού.

«Οι αντάρτες πυρπόλησαν το Ινστιτούτο "Άχμεντ Μπάμπα" το οποίο οικοδομήθηκε πρόσφατα από τους Νοτιοαφρικανούς... Αυτό συνέβη πριν από τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Χάλε Ουσμάν στο Ρόιτερς από το Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει την πληροφορία αυτή από τον επικεφαλής της επικοινωνίας της δημαρχίας.

Το Ινστιτούτο "Άχμεντ Μπάμπα", μία από τις βιβλιοθήκες της πόλης που περιέχουν σπάνια και ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα, πήρε το όνομά του από το σύγχρονο του Σέξπιρ συγγραφέα που γεννήθηκε στο Τιμπουκτού.

Υπολογίζεται ότι στη βιβλιοθήκη υπάρχουν περισσότερα από 20.000 χειρόγραφα, πολλά από τα οποία φυλάσσονταν σε υπόγειες αίθουσες.

Το Τιμπουκτού, πνευματική πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Αφρική και πλούσια πόλη-σταθμός των καραβανιών που διέσχιζαν τη Σαχάρα, έπεσε στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων τον Ιούνιο 2012, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο όνομα της στενής ερμηνείας της σαρίας που ακολουθούν.

«Οι ισλαμιστές προκάλεσαν καταστροφές πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Έκαψαν σπίτια και χειρόγραφα» και διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού, σύμφωνα με πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο η πόλη Γκάο κατελήφθη μετά τη θεαματική επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες έθεσαν προηγουμένως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης και μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News