default-image

Κατάργηση αντικειμενικών ζητά η τρόικα

Οικονομία
Κατάργηση αντικειμενικών ζητά η τρόικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες ανατροπές έρχονται από την τρόικα στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", οι δανειστές μας ζητούν την κατάργηση του συστήματος αντικειμενικών αξιών, αλλά και την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι απόψεις τους διατυπώθηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθείται για τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία έχουν περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια επικοινωνίας στελεχών του υπουργείου με κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι τελευταίοι ζήτησαν να παύσει η ισχύς του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το επιχείρημά τους, γράφει το "Έθνος", είναι πως πρόκειται για μία στρεβλή μέθοδο η οποία δεν αποδίδει στην πραγματικότητα τις τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει φοροδιαφυγή και αφετέρου να προκαλείται «φούσκα» στην αξία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν πιο επιτακτικά πρότασή τους για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη της αγοράς τα οποία θα αποτυπώσουν τις πραγματικές, εμπορικές, τιμές των κτηρίων, οικοπέδων κ.λπ. και ανά τακτά διαστήματα, ίσως και μια φορά το χρόνο, θα ελέγχουν τυχόν μεταβολές.

Το δεύτερο θέμα που άνοιξε η τρόικα έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς. Ως γνωστόν η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έδωσε νέα ετήσια παράταση στην απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων και της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο το «άνοιγμα» των πλειστηριασμών. Δηλαδή αυτοί να επιτραπούν και να αρθεί η απαγόρευση. Το σκεπτικό που ανέπτυξαν στην επικοινωνία που είχαν με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έχει να κάνει με την ανάγκη της συμπίεσης περαιτέρω των τιμών των ακινήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News