Ειδήσεις

Η νεφρική νόσος, μεγαλύτερη απειλή για τους πάσχοντες από διαβήτη

Η διατήρηση της υγείας των νεφρών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους τρόπους επέκτασης της ζωής αν κάποιος πάσχει από διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, του University of Washington, ανακάλυψε ότι η νεφρική νόσος σημαίνει πολύ υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, αν η νόσος είναι παρούσα κάποιο διάστημα πριν τη διάγνωση ή ελέγχεται ανεπαρκώς κατόπιν, ο κίνδυνος διά βίου επιπλοκών αυξάνει.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Journal of the American Society of Nephrology", εξέτασε το ποσοστό θνησιμότητας σε δεκαετή περίοδο σε περισσότερους από 15.000 ενήλικες με και χωρίς διαβήτη.

Η νεφρική νόσος ήταν παρούσα στο 9,4% των ανθρώπων χωρίς διαβήτη και στο 42,3% των ανθρώπων με διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 7,7% όσων δεν έπασχαν από διαβήτη ή νεφρική νόσο πέθανε κατά τη διάρκεια των 10 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Το ποσοστό αυξήθηκε σε 11,5% για ανθρώπους με διαβήτη αλλά όχι νεφρική νόσο, ενώ αυξήθηκε στο 31,1% για ανθρώπους με διαβήτη και νεφρική νόσο.

Η ερευνήτρια dr Maryam Afkarian δήλωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 έχουν πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα, έτσι περιμένει ότι η νεφρική νόσος θα προβλέψει ένα μέρος αλλά όχι την πλειοψηφία ή υψηλότερη θνησιμότητα.

Ο διαχωρισμός αυτής της ομάδας ασθενών για εντατική αγωγή ή η μεγαλύτερη προσπάθεια για την πρόληψη της νεφρικής νόσου θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό τρόπο μείωσης των θανάτων σε ανθρώπους με διαβήτη, πρόσθεσε.

Πηγή: iatronet.gr

Σχόλια