default-image

"Δεν πάει άλλο", λένε οι αγρότες

Κρήτη
"Δεν πάει άλλο", λένε οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων δίνουν ραντεβού την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου οι αγρότες που πρόσκεινται στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Διαδηλώνουμε ενάντια στο νέο φορολογικό που μας τσακίζει".

Μεταξύ των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου είναι επίσης οι χαμηλές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά και η αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, αποφασισμένοι να κόψουν στη μέση τα εθνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να "παραλύσει" η χώρα, εμφανίζονται οι αγρότες.

Ήδη σήμερα Δευτέρα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα τρακτέρ στην Καρδίτσα και τον κόμβο της Ιτέας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

Οι αγρότες διαμηνύουν πως θα περιμένουν τα αποτελέσματα των επαφών που επιδιώκουν να έχουν με πολιτικούς αρχηγούς, αλλά εντωμεταξύ θα έχουν αναμμένες τις μηχανές τους σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών και σε πλατείες. Μάλιστα, μία από τις προτάσεις είναι να κάνουν πορεία προς την Αθήνα, αν δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για σήμερα Δευτέρα, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συντονιστικού, κ. Γιάννης Παναγής, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ μένουν να οριστικοποιηθούν τα «ραντεβού» με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην Ημαθία, εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, και όπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση.

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται για την τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για τη φορολόγησή τους, επιθυμούν, όπως λένε, από τους πολιτικούς αρχηγούς λύση, ενώ ζητούν να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζεται ότι ο Αθανάσιος Τσαυτάρης έχει ήδη δεσμευτεί για την προκαταβολή του 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο και την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και των αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς - συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ - μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ 30 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News