Ειδήσεις

"Πρέπει και φέτος ο κόσμος να δείξει αντοχή για να δούμε αποτελέσματα"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή" της Κυριακής, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός "μαραθωνίου", τονίζει όμως, ότι ότι το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο απαιτεί οικειοποίηση του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες και τα συνδικάτα.

«Αναγνωρίζω με μεγάλο σεβασμό, αυτά που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα», τονίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ωστόσο όπως λέει «πρέπει να γίνουν κι άλλα». Όπως συμπληρώνει «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: πρέπει και φέτος ο κόσμος να δείξει αντοχή, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει εντός στόχων και θα χρειαστεί χρόνος ώσπου να δούμε περισσότερα αποτελέσματα».

Η εκτίμησή του είναι ότι «αν υπάρξει προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ετησιοποιημένου ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 124% το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου κουρέματος».

Εσφαλμένη θεωρεί τη διαμάχη μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, λέγοντας ότι ναι μεν βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αρνητική για την ανάπτυξη, αλλά είναι επιβεβλημένη «όταν μια χώρα χάνει πρόσβαση στις αγορές επειδή αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους της». Επισημαίνει ακόμη ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες κάθε προγράμματος προσαρμογής».

Με αφορμή τα όσα είπε στη συνέντευξη ο κ. Άσμουσεν, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς, σχολίασε: «Αντί ο κ. Άσμουσεν να προϊδεάζει τον ελληνικό λαό για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα λάβουν η Τρόικα και η κυβέρνηση, καλό θα ήταν να προετοιμάζεται σιγά-σιγά για το βαθύ «κούρεμα» που πρέπει να γίνει στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού».

Σχόλια