Ειδήσεις

Ν. Ρουμπινί: "Έκανα λάθος με την πρόβλεψη για Grexit"

Θεωρείται ο πρώτος που είχε προβλέψει την αμερικανική κρίση του 2006, τον έχουν αποκαλέσει "προφήτη της κρίσης" και "Δρ Συμφορά", ενώ οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μια πρόβλεψή του...

Ο λόγος για τον Νουριέλ Ρουμπίνι, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος μόλις πέρυσι, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος επανέρχεται και με νέες του δηλώσεις στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" και εξηγεί γιατί έπεσε έξω στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μια σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μια ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εντέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μια συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος», εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ρουμπινί, μάλιστα, θεωρεί αποφασιστική την παρέμβαση Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ, ενώ συνεχίζει… ακάθεκτος τις προβλέψεις, αφού σε αυτό ειδικεύεται μέσα και από την εταιρεία "consulting" την οποία έχει ιδρύσει.  

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του "Spiegel" μήπως τυχόν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του επειδή εισάκουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας, ο κ. Ρουμπινί απαντά αρνητικά και εξηγεί: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δε γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».

Όσον αφορά δε στο τι θα πρέπει να γίνει από 'δω και πέρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας; Ο κ. Ρουμπινί δηλώνει πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες της κρίσης, ώστε να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Επιπλέον, τονίζει πως χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση μειώνοντας τη φορολογία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική.

Σχόλια