Ειδήσεις

Τόμσεν: "Νέες περικοπές αν δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή"

Προειδοποίηση πως, αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις, απευθύνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του "Τα Νέα". Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας» την πάταξη της φοροδιαφυγής και τονίζει πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης.

Ο κ. Τόμσεν αποδίδει την αδυναμία είσπραξης φόρων στην Ελλάδα «σε κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις», που, όπως αναφέρει, «μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», σημειώνει, ωστόσο, πως «η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχεται ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. αποδείχτηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Σχόλια