Ειδήσεις

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα απαντά ο υπουργός στον Λ.Αυγενάκη

Για την παροχή δανείων στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση απαντά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ουσιαστική στήριξη της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης,«αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τελικό στόχο τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προβλέπεται η ίδρυση μιας Κεντρικής Αρχής, η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις, εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, η βελτίωση και ο καλύτερος συντονισμός για την αδειοδότηση υδατοδρομιών, και εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω της ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού», ενώ για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που μαστίζει τις επιχειρήσει υπογραμμίζει ότι «έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την άρση των διοικητικών βαρών στους κρίσιμους τομείς της λιανικής, της μεταποίησης, του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών».

Το υπουργείο έχει προβεί σε παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία στηρίζει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου με ανακυκλούμενα κεφάλαια και συνολική ωφέλεια για τη χώρα μας στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα στην απάντηση του υπουργού προς τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρεται ότι «έχουν ανακοινωθεί μέτρα για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. και την απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης κι όχι μόνο με επενδυτικά κεφάλαιο όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα».

Όπως δήλωσε ο Ηρακλειώτης βουλευτής «οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο θα φέρουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη της παραγωγής, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς εφησυχασμούς, ειδικά τώρα που οι συνθήκες δείχνουν να αλλάζουν».

Σχόλια