Ειδήσεις

"Προσκήνυμα" στον Τάφο του Καζαντζάκη από Κινέζους

Εντυπωσιασμένοι από τα όσα είδαν στο Μουσείο αλλά και στον Τάφο του Νίκου Καζαντζάκη έμειναν χθες τα μέλη κινεζικής αντιπροσωπίας που επισκέφτηκαν το Ηράκλειο αποκλειστικά και μόνο (!) για να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής σε ένα Κρητικό και Έλληνα συγγραφέα που τόσο έχουν αγαπήσει και θαυμάσει. Άλλο τόσο εντυπωσιασμένος, όμως, έμεινε από τους υψηλούς επισκέπτες και ο πρώην βουλευτής Στέλιος Ματζαπετάκης, που τους ξενάγησε κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο ίδιος δήλωσε όχι απλά εντυπωσιασμένος αλλά συγκινημένος από την αγάπη και το θαυμασμό που έδειξαν οι ξένοι αυτοί άνθρωποι από μια τόσο μακρινή χώρα της Ασίας. «Και μόνο να έβλεπες τα πρόσωπά τους όταν ανέφεραν τη λέξη "Καζαντζάκης" καταλάβαινες πόσο πολύ έχει φωλιάσει στην ψυχή τους. Πόσο σπουδαίο τον θεωρούν.

Και μόνο να έβλεπες με τι σεβασμό και συγκίνηση "προσκύνησαν" στον τάφο του αείμνηστου, μεγάλου μας συγγραφέα, καταλάβαινες τι σημαίνει για αυτούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ματζαπετάκης, ο οποίος ως άριστος οικοδεσπότης ξενάγησε την κινεζική αποστολή στις "γωνιές" μνήμης του σπουδαίου συγγραφέα...

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπίας στην ιδιωτική αυτή επίσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Συγγραφέων Χι Τζιανμίνγκ. Ο ίδιος, ως φανατικός λάτρης του Νίκου Καζαντζάκη, είχε επικοινωνήσει με τον Κινέζο πρέσβη στη χώρα μας, γνωστοποιώντας την επιθυμία του να επισκεφτεί το μέρος που μεγάλωσε και μεγαλούργησε ο Καζαντζάκης.

**Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

Σχόλια