Ειδήσεις

Ανεργία και ασφάλιση "καίνε" τους Κρητικούς

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα που αποτυπώνονται στην παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη και του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη για τις επιπτώσεις της κρίσης στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην κοινωνία του νησιού μας.


Η δημοσκόπηση ξεκινά με το ερώτημα «Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο νομός σας», με τις απαντήσεις του κόσμου να αντικατοπτρίζουν την ανασφάλεια που νιώθει η πλειοψηφία των πολιτών. Κυρίαρχη θέση στους φόβους των πολιτών κατέχει η ανεργία, την οποία θεωρεί ως το πιο μεγάλο πρόβλημα της εποχής η πλειονότητα των πολιτών και μάλιστα σε ποσοστό 43,8%.

Ακολουθεί η ακρίβεια, την οποία θέτει ως σοβαρό θέμα το 16,1% των πολιτών και ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης σε ποσοστό 13,6%. Εξίσου όμως σημαντικά προβλήματα τα οποία, όπως διακρίνουν οι πολίτες, παρουσιάζει σήμερα η μεγαλόνησος είναι η εγκληματικότητα, το οποίο αναγνώρισε το 8,2 % των Κρητικών, οι δυσλειτουργίες στο χώρο της παιδείας το 4,7%, οι ελλείψεις στα έργα υποδομής το 3,1% και η μάστιγα των ναρκωτικών, το οποίο ανάφεραν πολίτες σε ποσοστό 2,7%. Δεν έλειψαν και εκείνοι που ανέφεραν με αρκετά αυξημένα ποσοστά την κρίση των αγροτικών προϊόντων, τις ελλείψεις σε κοινωνικές και τουριστικές υποδομές και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Αγωνία

Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κατάλληλες για την ανάπτυξη και δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα σε ποσοστό 62,7% απαντούν ξεκάθαρα ότι δε θα συμβούλευαν κοντινά τους πρόσωπα να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση αυτή την εποχή λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν, σε αντίθεση με το μόλις 8,4% του δείγματος, που βλέπει θετικά τη δημιουργία επιχειρήσεων. Απαισιόδοξοι όμως εμφανίζονται οι πολίτες και σε ό,τι αφορά την πορεία των περισσότερων επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 65,3% υποστηρίζει ότι θα είναι μάλλον καθοδική.

**Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

Σχόλια