default-image

"Βαπτίζουν" ως ελληνικά κοτόπουλα από τη Βουλγαρία

Κρήτη
"Βαπτίζουν" ως ελληνικά κοτόπουλα από τη Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην κοινωνία τα σκάνδαλα για τα συνεχιζόμενα κρούσματα παράνομης εισαγωγής νωπών κοτόπουλων, κυρίως από τη Βουλγαρία, βαπτισμένων ως ελληνικά, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά, αποτελώντας μεγάλο πλήγμα για την τοπική παραγωγή και οικονομία. Αφορμή για την αντίδραση των φορέων του κλάδου στάθηκε νέος εντοπισμός φορτίου "ελληνοποιημένων " κοτόπουλων, για το οποίο παράλληλα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία.

Η υπόθεση αφορά πτηνοτροφική εταιρεία με έδρα εκτός Κρήτης. Για το θέμα έχει γίνει παρέμβαση στη Βουλή, ενώ έχει ενημερωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με το ΣΔΟΕ και τις υπόλοιπες διωκτικές Αρχές να λαμβάνουν ενεργό δράση για τη διερεύνησή της. Τις υποψίες των παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι «βρομούσε» στο όλο θέμα, γέννησαν οι τιμές διάθεσης μερίδας κοτόπουλων, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους μόλις στο 1,5 ευρώ κινδυνεύοντας να τινάξουν στον αέρα τη συρρικνωμένη, λόγω ελλείψεως κεφαλαίων κίνησης, ελληνική παραγωγή, θέτοντας παράλληλα και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται στους κύκλους των πτηνοτρόφων, που από την πλευρά τους το τελευταίο διάστημα αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών της σόγιας, του καλαμποκιού και του σιταριού, καθώς και στην έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, είναι πώς η συγκεκριμένη επιχείρηση αυξάνει εντυπωσιακά την παραγωγή της πουλώντας την ίδια στιγμή σε τιμές κάτω του κόστους.

«Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό. Η κατάσταση είναι δραματική. Το δικό μας προϊόν όλοι γνωρίζουν ότι είναι διατροφικά μη εκβιασμένο και ηλικιακά ώριμο. Αν θέλουν να πουλάνε κοτόπουλα εισαγόμενα μπορούν να το κάνουν αναφέροντας όμως τη σωστή χώρα προέλευσης και όχι να τα περνάνε για ελληνικά», είπε το μέλος Δ.Σ. και ταμίας του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Αριστείδης Λεβεντάκης, εκφράζοντας την οργή του κλάδου, που ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών για την πάταξη των φαινομένων αυτών, που μόνο κακό κάνουν στην τοπική παραγωγή, αφού η συγκεκριμένη πρακτική υπολογίζεται ότι δημιουργεί ζημιές περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News