default-image

Λαγκάρντ: "Δεν υπολογίσαμε ότι η λιτότητα θα φέρει τόσο μεγάλη ύφεση"

Οικονομία
Λαγκάρντ: "Δεν υπολογίσαμε ότι η λιτότητα θα φέρει τόσο μεγάλη ύφεση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπολόγισε σωστά τα σχέδια για τη λιτότητα και οι επιπτώσεις αυτών των σχεδίων επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια», παραδέχτηκε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό κανάλι France 2. Και όλα αυτά την ώρα που οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν νέα ύφεση το 2013 στη ζώνη του ευρώ.

Ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά» για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη».

Η ίδια κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν «συλλογικά» και να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. «Οι Ευρωπαίοι», είπε, «πρέπει να διανύσουν μαζί το δρόμο».

Ερωτηθείσα, δε, σχετικά με το στόχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, τόνισε πως «ο στόχος αυτός μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος» και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: "είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά"», αλλά να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον, παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News