Ειδήσεις

Αμφιβολίες για την ιδιωτικότητα του Skype

Με ανοιχτή επιστολή, πολλά μέλη της τεχνολογικής κοινότητας, που ευαισθητοποιούνται με θέματα προσωπικών δεδομένων και απορρήτου, απαίτησαν από τη Microsoft να αποσαφηνίσει τους όρους που έχει θέσει για τη VoIP υπηρεσία του Skype και αφορούν τη διαφύλαξη του απορρήτου.Περισσότερες από 100 υπογραφές μαζεύτηκαν από ακτιβιστές του Internet, εταιρείες αλλά και οργανισμούς, ώστε να συνταχθεί και να αποσταλεί το συγκεκριμένο αίτημα. Στόχος όλων είναι να πιέσουν τη Microsoft, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Skype, να παρουσιάζει συχνές, διαφανείς αναφορές, στα πρότυπα άλλων εταιρειών του χώρου, όπως η Google, το Twitter και το Sonic.net.


Η επιστολή έγραφε πως «πολλοί από τους χρήστες βασίζονται στο Skype για ασφαλή επικοινωνία, είτε πρόκειται για ακτιβιστές σε χώρες όπου βασιλεύει η λογοκρισία, είτε για δημοσιογράφους που επικοινωνούν με ανώνυμες πηγές, είτε για χρήστες που θέλουν να έχουν μία ιδιωτική συνομιλία με συνεργάτες, φίλους ή την οικογένειά τους. Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταπατηθεί η εμπιστευτικότητα των κλήσεων τους στο Skype από τρίτους που έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία».


Ο συντάκτης του κειμένου και ερευνητής σε θέματα ασφαλείας του διαδικτύου, Nadim Kobeissi, δήλωσε πως, «ανεξαρτήτως της απάντησης της Microsoft, οι χρήστες θα πρέπει να ψάχνουν πάντα υπηρεσίες που προσφέρουν διαφανείς όρους σε θέματα απορρήτου. Πολλοί οργανισμοί και εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν χωρίς καμία δέσμευση για το απόρρητο των χρηστών τους, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».

Σχόλια