default-image

Οι εκκλησίες του Παρισιού: Στη μαγεία... του βιτρό

Ταξίδια
Οι εκκλησίες του Παρισιού: Στη μαγεία... του βιτρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μια πόλη που κάνει κάθε χαρακτηρισμό να μοιάζει φτωχός, σε μια ποικιλία που εξαρτάται από τη σχέση την οποία αναπτύσσει κάθε επισκέπτης με τις παρισινές μοναδικότητες και με την ατμόσφαιρα που κατακλύζει τις αισθήσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που μια ματιά στον Πύργο του Άιφελ ή το Σηκουάνα θα πείσει τον καθένα ότι το όνειρο είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια πόλη που, ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς της, κυρίαρχη θέση κατέχουν και τα εκπληκτικά λατρευτικά αρχιτεκτονήματα όλων των ρυθμών και των χρονικών περιόδων τα οποία στεγάζουν μοναδικά έργα Τέχνης.

Πανταχού παρόντα είναι τα περίφημα βιτρό, με την έκφραση του "απόλυτου" να βρίσκει την καλύτερή της ερμηνεία στο βασιλικό Παρεκκλήσι της Sainte Chapelle, και σε περίοπτη θέση ορισμένα από τα πιο παλιά δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.

Τα αγάλματα και τα ανάγλυφα της Notre Damme, οι μοναδικές υδρορροές και η εκπληκτική θέα από την οροφή μαγεύουν τον επισκέπτη, ενώ η αρχιτεκτονική της Sacre Coeur, στην πανέμορφη Μονμάρτη, δεσπόζει επιβλητική σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του Παρισιού, αποκαλύπτοντας μια θέα που κανένας, ευρισκόμενος εκεί, δεν μπορεί να ξεχάσει.

Το πέρασμα από το ρωμανικό στο γοτθικό ρυθμό, με το St. Germain des Pres, ή η μεσαιωνική ομορφιά των Sainte Severin και Sainte Sulpice και, γιατί όχι, η αρχαιοελληνική ομορφιά της Madeleine - μιας εκκλησίας αφιερωμένης στη Μαρία Μαγδαληνή κοντά στην Κονκόρντ - δικαιώνει τον επισκέπτη της Πόλης του Φωτός.

Sainte Severin

Sainte Severin

Sainte Severin

Sainte Severin

Sainte Severin

Η αρχιτεκτονική και η ιστορία είναι ξεχωριστές για καθεμία από τις εκκλησίες του Παρισιού και, φυσικά, άμεσα συνδεδεμένες με όλους αυτούς που πέρασαν τη ζωή τους σε κάποιο από τα κτίσματά του, ενώ οι θησαυροί και τα έργα Τέχνης που υπάρχουν στους περισσότερους από τους παρισινούς ναούς, η σχέση τους με το παρόν, όπως το περίφημο Πάνθεον, και σε πολλές περιπτώσεις η θέα προς το Παρίσι - πάντα μαγευτική - όλο και με κάτι καινούργιο μπορούν να τροφοδοτήσουν τον ενθουσιασμό ο οποίος συνοδεύει κάθε τυχερό ταξιδιώτη που βαδίζει στους δρόμους του Παρισιού.

Sainte Sulpice

Sainte Sulpice

Η πιο εντυπωσιακή - και φυσικά γνωστή - εκκλησία της πόλης είναι η περίφημη Παναγία των Παρισίων, η οποία κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1163 και το 1330, γνωρίζοντας αρκετές μετατροπές κατά το 18ο αιώνα, μετά τις καταστροφές που υπέστη κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο ναός, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το Παρίσι, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Γαλλίας. Εκεί στέφθηκε βασιλιάς ο Ερρίκος VI στα 1430, όπως και ο Ναπολέοντας στα 1804 έλαβε το στέμμα από τα... δικά του χέρια, εκεί έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία μεγάλων μορφών του Παρισιού, και στο Ναό αυτό γιορτάστηκε η απελευθέρωση της πόλης, το 1944, από το στρατηγό Ντε Γκολ. Η Notre Damme βρίσκεται στη νησίδα Il de la cite, το πιο αρχαίο τμήμα του Παρισιού, όπως μαρτυρεί και η αρχαιολογική κρύπτη έξω από το ναό.

Λίγο μακρύτερα βρίσκεται ένα ακόμη εντυπωσιακό "θαύμα" αρχιτεκτονικής, το βασιλικό παρεκκλήσι που στέγασε τον ακάνθινο στέφανο του Χριστού, η θρυλική Sainte Chapelle με τα βιτρό, τα οποία - ειδικά το δειλινό - αποκαλύπτουν στον επισκέπτη μια μαγεία που όμοιά της κανένα ίσως ανθρώπινο χέρι δεν κατάφερε να δημιουργήσει.

Από τα πιο πρωτότυπα δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του Παρισιού είναι η Αγία Μαγδαληνή (Madeleine), που χτίστηκε σε κλασικό στυλ την εποχή του Λουδοβίκου XV, στα 1763. Ο Ναπολέοντας ήταν αυτός που πρόσθεσε στο αρχικό κτίσμα τούς κορινθιακούς και ιωνικούς κίονες, σαφέστατη αναφορά στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, μετατρέποντας το ναό σε κτίσμα αφιερωμένο στη δόξα του γαλλικού στρατού.

Sainte Madeleine

Sainte Madeleine

Sainte Madeleine

Εκπληκτικής ομορφιάς είναι ο ναός που δεσπόζει στην "καρδιά" της Μονμάρτης, η Βασιλική της Αγίας Καρδιάς (Sacre Coeur). Εντυπωσιακός σε μέγεθος, με τον τρούλο που είναι ορατός από μεγάλη απόσταση, ο ναός κατασκευάστηκε το διάστημα από το 1837 έως το 1910, ως τάμα ενός εμπόρου. Έξω από την εκκλησία, εκτός από τους τουρίστες, δίνουν ραντεβού και οι καλλιτέχνες, πανταχού παρόντες σε όλη τη Μονμάρτη.

Ρυθμοί

Η Πόλη του Φωτός είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο μουσείο αρχιτεκτονικής με σχεδόν όλα τα ρεύματα παρόντα, σε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές τους "στιγμές". Ας μη λησμονούμε ότι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, υπάρχει ο ναός του Σαν Ντενί, από τον οποίο ξεκίνησε ο γοτθικός ρυθμός που κυριάρχησε στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News